Теми: Молоко та молочні продукт. Страви з них. Мета



Скачати 166.44 Kb.
Дата конвертації23.03.2017
Розмір166.44 Kb.
Теми: Молоко та молочні продукт. Страви з них.

Мета : Ознайомити учнів з молоком і молочними продуктами, їх харчовою цінністю та значенням у харчуванні людей;

- провести дослідженим молока і Його продуктів з точки зору історії, медицини, кулінарії та фольклору;



  • навчити учнів готувати страви з молочних продуктів із отриманням технологій приготування, санітарно-гігієнічних вимог і безпеки праці, подавати га оформлювати страви, сервірувати стіл до вечері;

  • Виховувати працелюбність, культуру поведінки за столом, акуратність та чіткість під час виконання роботи.

Тим уроку: урок-дослідження

Міжпредметні зв'язки: історія, біологія, література, народознавство, основи здоров'я.

Методичні забезпечення: інструкційні картки: «Види молочних продуктів», «Хімічний склад молока», «Правила безпечної праці, столовий і кухонний посуд, столові прибори», продукти.

(Учні поділились на 4 групи, обравши одну із спеціальностей: медики, історики, кулінари, літературознавці. Кожна група отримала завдання дослідити такий продукт харчування, як молоко, та підготуватись до захисту свого дослідження на уроці.)

Хід уроку:

  1. Організаційна частина

а) перевірка наявності учнів (письмовий рапорт)

б) перевірка готовності до уроку (зошит, спецодяг, продукти для виконання практичної роботи)



  1. Актуалізація опорних знань

Тож сьогодні, любі діти, хочу я вам побажати

Всі знання із апетитом на уроці поглинати.

А щоб ці знання і вміння вам не стали тягарем,

Побажаю вам терпіння і старання. Тож почнемо!



Вчитель:

- Який продукт харчування людина вживає найпершим у своєму житті?



(Молоко матері)

  • Відгадайте загадки:

Спереду двору стоїть копа!

Спереду вила, а ззаду - мітла.



(Корова)

Рідке, а не вода,

Біле, а не сніг.

(Молоко)


  1. Повідомлення теми уроку, мотивація навчальної діяльності

  • Ви здогадались, що тема нашого уроку «Молоко та молочні продукти. Страви з них»

  • Сьогодні ми проведемо дослідження такого знайомого продукту харчування, як молоко, та продуктів, що з нього отримують.

У класі сформовано 4 групи і кожна обрала свого керівника. Кожній груп я даю оціночний лист, у якому будуть фіксуватися результати вашої роботи.

4. Вивчення нового матеріалу

Молоко — це перша їжа, яку отримує немовля. Російський фізіолог І.П.Павлов назвав молоко «дивовижною їжею, створеною самою природою»

Коли ж людина вперше скуштувала цю «дивовижну їжу»?

Відповісти на це запитання дуже важко, але я гадаю, що наші історики достойно виконали це нелегке завдання.

Учениця

Можна сказати, що людство споживає молоко та молочні продукти вже протягом кількох тисячоліть. Знайдені письмена і зображення на камені дають підставу робити висновки, що на Близькому Сході давні люди розводили молочну худобу за три тисячі років до нашої ери. Коли врахувати, що, як гадають учені, розумна людина з'явилася близько п’ятнадцяти тисячоліть тому, то, мабуть, є підстави вважати, що молоко як продукт харчування увійшло до складу їжі людей на зорі цивілізації. Підтвердженням цього можуть бути відкриття і знахідки археологів. Наприклад, у Вавилоні було виявлено будівлю, споруджену, за припущенням учених, понад шість тисячоліть тому. На одній із стін цієї будівлі зображено людей, які доять корів у глечики.


Учениця

На території нашої країни, біля села Трипілля в поселеннях, існування яких відносять до періоду за 2-3 тис. рр. до н.е., також виявлено глиняні глечики для молока, чаші, дійниці. Не викликає сумніву, що ще задовго і до цього періоду наші давні предки знали про молоко і виробляли з нього деякі продукти харчування.

Мабуть, колись хтось із давніх людей залишив випадково неохолоджене молоко і після природного сквашування одержав приємний кислуватий напій. «Випадок» почали повторювати навмисне, багаторазово, і в такий спосіб з'явилися різні національні напої та продукти з молока.
Учениця

Залишаючи кисле молоко на деякий час, люди звернули увагу на те, що із згустку виділяється сироватка, а сам згусток ущільнюється і , коли його віджати, утворюється щільна смачна білкова маса. Так почали виробляти сир. А підсолюючи одержану масу і формуючи її, навчилися виготовляти деякі тверді сири і бринзу.

Ось як описував Гомер ще у VII ст. до н.е. у своїй «Одисеї» виготовлення сиру свої циклопом Поліфемом:

Білого взяв молока половину і зразу ж заквасив... Потім віджав і уклав у сплетені міцно корзини.

Повсюдне поширення тварин - корів, кіз, кобил та ін.. сприяло тому, що молоко і продукти з нього, дедалі більше входили в раціони харчування людей.

- Як ви гадаєте, що таке молоко, і на що воно схоже?(На воду, тільки білу; рідке, вага така як води)

-Що ж в ньому особливого?

-Перед вами склянка молока. Ззовні це проста рідина, яка має приємний смак. Якщо залишити її в теплі до ранку, в склянці буде кисле молоко, зверху жовтіють вершки, по краях зеленкувата сироватка.

Молоко містить близько 100 різник речовин, які необхідні для організму. Користуючись інструкційними картками інструкційними картками «Склад поживних речовин у молоці» з'ясуємо склад молока.(на дошці)

Вчитель

Молоко - продукт, який швидко псується. У домашніх умовах сире молоко обов'язково слід кип'ятити, при цьому відбувається руйнування частин вітамінів. На молочних заводах молоко пастеризують: нагрівають до 80-85°С протягом декількох секунд.(Це спосіб винайшов французький вчений Луї Пастер). Під час пастеризації всі поживні властивості молока зберігаються, а хвороботворні мікроби гинуть.

З молока виробляють різноманітні продукти. Які ж саме?


  1. Молоко

  2. Ряжанка

  3. Кефір

  4. Біойогурт

  5. Сметана

  6. Ряжанка

  7. Сир

  8. Масло

  9. Морозиво

- Чи багато продуктів харчування можуть похвалитись пам'ятниками? А сир може.

Учениця

- Пам'ятник встановили у канадському м. Перте на честь сиру-велетня, який виготовили місцеві сировари наприкінці XIX ст. Для виставки в Чикаго. Головка сиру мала в діаметрі 9 метрів і важила 10 тон. На її приготування пішло майже 100 тис. л молока.

Молоко завжди було в пошані. І завжди вражало своїми незвичайними загадковими властивостями.

Жив у Данії силач. Він носив на спині каміння, яке під силу було підняти десятьом, а харчувався, за переказом, тільки молоком.



Вчитель

Наші медики провели дослідження цілющої сили молока і розкажуть про свої знахідки.



Учениця

Ще в сиву давнину звернули увагу на те, що молоко корисне не тільки здоровій, а й хворій людині. У стародавньому Єгипті були впевнені в тому, шо ванни з молока ослиць спроможні зміцнити здоров'я , яке слабшає, врятувати життя.

Відомий мислитель давнини Гіппократ, який жив у IV ст.. до н.е., радив для лікування ряду захворювань вживати молоко різних тварин. Він твердив, що козяче і кобиляче молоко корисні при туберкульозі, коров'яче молоко вважав універсальним, таким, що виліковує багато хвороб. Два з половиною тисячоліття тому в Греції захворів син знатного чоловіка. Юнак страждав хворобою нирок, і ніхто не міг вилікувати його. Тоді батько послав за Гіппократом. І хоча в ті часи було відомо багато цілющих ліків і трав.

Гіппократ після огляду хворого не ліки призначив йому: «Давайте юнаку ранком, серед дня та ввечері розведене молоко ослиці. А ще десять днів хай п'є той хлопець молоко корови». І хворий незабаром одужав.



Учениця

Понад тисячу років вчений Авіценна (Абу-Алі Ібн-Сіна) рекомендував літнім людям споживати козяче й осляче молоко.

У X1-XV ст. лікарі Грузії і Вірменії лікували молоком пропасницю. У Франції XVII ст. були розроблені не тільки показання, а й протипоказання- для лікування молоком. Вважалося, що молоком можна лікувати виснаження, запори, недокрів'я, але воно протипоказане при кислих катарах. У лакувальнику Г.Бухана, який було видано в Москві 1780 р., зазначається, що молоко поряд з овочами виліковує цингу. Там було сказано: «Часто саме тільки молоко більше лікує цю хворобу, ніж ліки.».

Відомий російський лікар С.П.Боткін застосував у клініці молоко для лікування інфекційних захворювань і називав його ефективним засобом для лікування хвороб серця і нирок.

Ще в давні часи народи Середньої Азії і Закавказзя кумисом та кефіром лікували деякі хвороби; горяни Кавказу називали кефір «даром аллаха», а кефірні грибки - «зернами Магомета», що, як твердить легенда, були подаровані їм а чесність і працелюбство.

Учениця

Проте мабуть, найдавнішим молочнокислим напоєм є кумис. Про нього згадує ще Геродот(ІУ ст. до н.е.). Оскільки кумис містив невелику кількість алкоголю, його називали «молочним вином». Ось як описував С.Т.Аксаков споживання кумису — напою батирів - в Башкирії: «Навесні в усіх кошах починається приготування кумису, і всі, хто може пити, — від немовляти до старезного дідуся - п’ють доп’яна цілющий, благодатний, богатирський напій, і дивовижно зникають у сі недуги голодної зими і навіть старості, повнішають схудлі обличчя, рум’янцем вкриваються бліді, запалі щоки». Російський мікробіолог І.І.Мечников вважав, що внаслідок вживання кислого молока та інших молочнокислих продуктів молочна кислота, яку утворюють бактерії під час молочнокислого бродіння, пригнічує в кишечнику гнильну мікрофлору і тим сприяє довголіттю.

Скільки разів згадувалось «зуби, як перлина!». Дійсно, добрі зуби прикрасять.

Для того, що зуби були білими та здоровими недостатньо двічі на день чистити їх та вчасно звертись до лікаря. Потрібні ще фосфор і кальцій. їх багато у рибі, м’ясі, яйцях, вівсяній та гречаній каші. Але саме з молока ці мікроелементи засвоюються краще за все, тому що в молоці солі фосфору та кальцію розчинені.



А скільки треба молока школяру? Як ви гадаєте?

( Дві склянки на добу. Тоді ваші кістки і зуби отримають достатню кількість кальцію і фосфору)

Чи може кулінарія обійтись без молока? (Ні) Недарма молока називають продуктом №1.

Як у кулінарії використовують молоко розкажуть наші кулінари.



Учениця

Здавен відоме прислів’я: «Корова в дворі - обід на столі». І дійсно, можна приготувати обід із чотирьох страв виключно із молочних продуктів:



  1. Закуски та холодні страви: бутерброди з сиром, сирковою масою.

  2. Перші страви: молочні супи з крупами, макаронними виробами, овочами, сухарями, фруктами; холодний молочний суп таратор з огірками.

  3. Другі страви: сирники, оладки, млинці, вареники з сиром, запіканка з сиром.

  4. Солодкі страви та напої: молочний кисіль, молочне желе, різноманітні креми(з молока, масла, кислого молока), солодкі сирки, морозиво, молочні коктейлі.

Цікаво відзначити, що молоко і молочні продукти в кулінарії відіграють подвійну роль. З одного боку вони виступають як один з основних сировинних компонентів, без яких годі й думати про приготування тої чи іншої страви.

Учениця

Ось хоча б, наприклад, сирники, молочні супи і каші, звичайнісінький бутерброд з маслом і сиром. У цих стравах молоко й молочні продукти основний вид сировини, відсутність якої виключає можливість приготування даної страви.

Та не менше значення мають молочні продукти для надання стравам або виробам своєрідного відтінку смаку, особливого аромату, приємного кольору і привабливого зовнішнього вигляду

Уявіть собі, що ви сіли їсти. Перед вами на столі стоїть тарілка українського борщу. Пара від якого наповнює кімнату ні з сим не зрівняними пахощами. Але ж чогось, здається, не вистачає. Ага! Ложка сметани, і смак борщу набагато поліпшується, стає якимось особливим.



Учениця

Або ще. У домашніх умовах досить часто готують картопляне пюре, популярну повсякденну страву. А не покладіть у нього кусочок вершкового масла, і ви позбавите пюре ніжного специфічного аромату.

Якщо будь-яку запіканку або птицю, перш ніж ставити в духовку, не помастити сметаною, на готовому виробі ніколи не утвориться рум’яна апетитна кірочка.

Усе це, як бачимо, деталі, «дрібнички», маленькі штрихи в кулінарії, але спробуйте обійтися в ній без молочних продуктів.

Українську народну кухню неможливо уявити без страв з молока та молочних продуктів: вареники з сиром у сметані, сирники, налисники та пироги з сиром, карасі, запечені в сметані...

Учениця

Ряжанка - давня популярна страва в Україні. Ще її називали пряжанка,

колотуха, колочена сметана, зав даванка, мачання, сирок ваша, паруха.

Молоко довго парили в печі, поки воно не набувало золотистого кольору. Охолоджувати до кімнатної температури, заправляли сметаною або вершками, накривали та ставили в тепле місце «зсідатись». Годин через 12 ряжанка була потовою. Після цього її обов’язково охолоджували і вживали до вареників, млинців, оладок, пирогів на полудень. Ряжанку споживали як у буденні дні. Так і у святкові, нерідко завершуючи святкову трапезу.



Учениця

Мачанка - традиційна українська страва з сиру розтертого зі сметаною Щ додаванням зеленої цибулі і кропу. Подавалася як закуска до обіду, а також як окрема страва, наприклад, на полудень.

Молоко, продукти з нього, тварини, що дають незамінну їжу завжди цінувались людиною

Наприклад, єгиптяни поклонялись бику, а в Індії і сьогодні корова є священною твариною.

У селянських родинах завжди вважалось, що з коровою не пропадеш.

Вчитель

Свою любов і вдячність народ виразив у численних приказках, прислів’ях, загадках.

Наші літературознавці провели дослідження фольклорних та літературних джерел і зараз познайомлять нас із своїми знахідками.

Учениця

Прислів *я та приказки.

Корова в дворі — харч на столі.

З маслом та сметаною і бабусин лапоть з’їси.

Сметану любити — корову кормити.

Корова в теплі — молоко на столі.

Масло само не народжується.

У корови молоко на язиці.

Народна пісня.

Горщик масла, миску сиру —

Та всіх хлопців запросила,

Ой-ой-ой.



Учениця

Загадки.

Біла копиця

Йде води напиться,

Хвицає ногами,

Буцає рогами,

Бородою трясе,

Молоко несе,

Ласує лозою,

Зветься ...

(козою)


Голодна реве,

А нагодована - жує,

Дітям усім молока дає.

(корова)


Спереду - рогач,

А на хвості - квач.

Огрядна, боката,

Молоком багата.

(корова)

Чотири тики,

Два патики,

Сьомий — замахайло.

(корова)

Не печене, не варене –

На столі сніданок.

(молоко)


Що з торбинки тягнуть, а з

Горнятка п’ють?

(молоко)

Били, колотили, і на стіл

положили.

(сир)


Що завжди зверху води?

(вершки)


Література знає багато прикладів того, що:

Молоко повертає молодість тому, хто в ньому купається(казка П.Єршова «Горбоконик»);

Молоко - уособлення достатку(народна казка «Гуси - лебеді» імолочні річки, кисіль ні береги);

Корова наділяється чарівною силою і допомагає дівчинці-сироті(казка «Крихітка-Хаврошечка»).



Вчитель

Отже, ви дізнались, що:

• Молоко не просто їжа. Це їжа з великої літери, тому що вона не має подібної до себе по харчовій корисності для організму людини;

• Молоко — їжа універсальна, тому що її можна використовувати для харчування як здорових, так і хворих людей, як у дитинстві, так і в старості;

• Молоко - їжа, яка є всюди, тому що майже всюди є тварини, які дають молоко. А там, де їх нема, широко використовуються молочні консерви;

• Молоко - їжа різноманітна, тому що має дуже великий асортимент молочних продуктів та страв із них.



І бригада II бригада

Бабка сирна запечена Мачанка(укр. страва)

5.Формування умінь та навичок

Практична робота.

Сьогодні на практичній роботі ми будемо готувати:

1. Вступний інструктаж. Приготування молочних страв. Правила безпечної праці.

2. Самостійна робота (по бригадах).

3. Заключний інструктаж заключний інструктаж(аналіз характерних помилок, оцінка виконаної роботи).

4. Дегустація приготовлених страв.

5. Прибирання робочих місць.

6. Підсумок УРОКУ

1. Закріплення вивченого матеріалу.



Розгадайте кросворд:

  1. Традиційна українська закуска із сиру, з кропом та зеленою цибулею.

  2. Давньогрецький лікар що лікував своїх хворих молоком.

  3. Мінеральна речовина, за вміст якої найбільш цінують молоко.

  4. “Били, колотили і на стіл положили„.

  5. У народі її називають: «колотуха», «пряжанка»,« сироквашка», «паруха».

  6. “Спереду- рогач, а на хвості квач. Огрядна, боката, молоком багата„.




 

 

 

 

 

М

А

Ч

А

Н

К

А

 

Г

І

П

П

О

К

Р

А

Т

 

 

 

 

 

К

А

Л

Ь

Ц

І

Й

 

 

 

М

А

С

Л

О

 

 

 

 

 

 

Р

Я

Ж

А

Н

К

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

О

Р

О

В

А

 

 

2.Аналіз оціночних листів

3.Виставлення оцінок їх мотивація.



4.Домашнє завдання ( Підготувати творчі проекти “Технологія приготування улюблених страв„.



~ ~



Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал