Тема. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування. Перша допомога у разі харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Отруйні та небезпечні рослини. Мета



Скачати 174.36 Kb.
Дата конвертації07.06.2017
Розмір174.36 Kb.



Тема. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування. Перша допомога у разі харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Отруйні та небезпечні рослини.

Мета. Сформувати уявлення про основні складові оздоровчих систем харчування, ознайомитися з хворобами, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування; навчити учнів надавати домедичну допомогу у разі отруєння; розкрити вплив харчових добавок на здоров’я людини.
Виховувати уважне та відповідальне ставлення до свого здоров’я.

Обладнання та матеріали: підручник, зошит, картки із завданнями, фотографії та плакати, які дають змогу ілюструвати принципи оздоровчого харчування та особливості оздоровчих систем; додаткова література; природні овочі та фрукти, продукти харчування.
Базові поняття й терміни: оздоровчі системи, оздоровче харчування, безпечне харчування, отруйні та небезпечні рослини.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу
Міжпредметні зв’язки: біологія, медицина, хімія.
Девіз уроку: «Харчуйся правильно – і ліки не потрібні»(Народна мудрість)
«Людина народжується здоровою, усі хвороби приходять з їжею» ( Гіпократ)

Хід уроку
Організаційний момент

1. Привітання, створення позитивного настрою

Вправа «Продовжіть фразу:

«Я вдячний своєму тілу за те, що…»



Підготовка учнів до активного й усвідомленого засвоєння навчального матеріалу

Робота з літературними джерелами

«Аби своє життя розумно проживати

1
Слід два важливі правила постійно пам’ятати

Ніж їсти що завгодно, побудь голодним ти,

Ніж бути з кепським другом, побудь на самоті».

Омар Хайям

Постановка пізнавального завдання

Бесіда


--- Як ви вважаєте, чому славетний Омар Хайям звертав увагу на харчування?

--- Навіщо ми їмо?

--- Що дає нам їжа?

--- Чи тільки від того, що ми їмо залежить наше здоров’я?( здоров’я також залежить від способу життя.)


Правила роботи на тренінгу
Думати швидко,

Говорити правильно,

Відповідати чітко,

Відпочивати з посмішкою.


Повідомлення теми ти мети уроку.
Очікування. Вправа «Пісочний годинник»

  1. Що ви чекаєте від сьогоднішнього заняття?

  2. Про що ви хотіли дізнатися? (Учні записують відповіді на кружечках і деякі зачитують вголос ,прикріплюють у верхній частині годинника).

Об’єднання в групи

Ми об’єдналися в 4 групи:



  1. Прихильники дієтичного харчування.

  2. Прихильники традиційного харчування .

  3. Прихильники сучасного харчування .

  4. Спеціалісти з гігієни харчування.

Нагадуються правила роботи в групі. Ці правила вивішені на дошці


Розповідь учителя
Харчування забезпечує життєдіяльність організму та є його найважливішою біологічною потребою. Усі необхідні організму речовини людина отримує з їжі, яку споживає. Ми їмо різні продукти, не замислюючись над тим, для чого потрібні нам ці речовини, у якому вигляді необхідно вживати їх. Сьогодні ми ознайомимося із оздоровчими системами.
2
Оздоровчі системи – це системи людської культури

Оздоровчі системи – це системи теоретичних знань та практичних методів, які забезпечують збереження здоров’я й формування здорового способу життя. Такі системи вперше почали з’являтися вже в стародавніх цивілізаціях Єгипту, Греції, Китаю, Індії. Оздоровчих систем багато. Наприклад, оздоровчі системи Сходу послуговуються методами, які спрямовані на формування, збереження й відновлення здоров’я людини без вживання медикаментів. Досвід східних оздоровчих систем можна використовувати і в сучасних умовах.


Повідомлення групи №2
Робота з підручником с.34. Які види харчування?


  1. Голодування, який рекомендують в разі захворювання на гастрит, ентероколіт, холецистит, при виразках, отруєннях, непричинному блюванні, астмі. Слід уживати в їжу лише фруктові та овочеві соки.

  2. Сироїдіння. Сира їжа. Застосовується у разі хронічних захворювань, ожиріння, цукрового діабету, гіпотонії, захворювання печінки, нирок, недокрів’я.

  3. Вегетаріанство – уживання рослинної їжі (овочі, салати). На думку вегетаріанців, м'ясо – отрута для організму. Застосовується при ожирінні, цукровому діабеті та інших захворюваннях.

  4. Яєчно-молочно-рослинна дієта. Рекомендується при атересклерозах, ниркових захворюваннях, цукровому діабеті.

  5. Несолений режим. Рекомендується при гострому запаленні, виразці, суглобовому ревматизмі.



Оздоровче харчування – правильне раціональне харчування
Повідомлення групи № 1

.


Малювання малюнка «Що я люблю їсти»
Ми всі полюбляємо смачно поїсти. Візьміть аркуш і намалюйте те, що вам найбільше подобається, яка страва. Учні по черзі показують малюнки і коментують, що вони люблять
Вправа «Світлофор»

Червоне світло – шкідливі продукти; зелене світло – корисні продукти ( учні вивішують на дошці малюнки, що відносяться до корисного та шкідливого).


Повідомлення групи №3
Перегляд відеоматеріалу.

3

Проблемне питання

Як ви вважаєте, чи є безпечне харчування?

Виступ групи


Перегляд відеоматеріалу.
Основи безпеки харчування
Повідомлення групи №4
Робота з підручником с.41. Знайти у тексті, які є джерела отруєння, і записати на дошці. З усіх харчових отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами і отруйними рослинами.

Демонстрація малюнків.(Ознайомлення з отруйними грибами та рослинами).


Руханка

«Узвар»




  1. Запитання вчителя, бесіда




  • Які ознаки неякісних продуктів? (Нетиповий, несвіжий запах; нетиповий для даного продукту колір; наявність цвілі на продуктах; наявність ознак гниття; закінчився термін зберігання; порушення цілісності, герметичності упаковки)




  • Яких правил слід дотримуватися, щоб уникнути отруєння? (Слід звертати увагу на такі дані: дата виготовлення; термін зберігання; умови зберігання; країна виготовлення.)




  1. Складання в групах узагальнюючої схеми з використанням тексту

підручника
Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування


  • Робота з підручником с. 39 «Хвороби, пов’язані з особливостями харчування».



Робота у зошитах
У кожного на столі лежить аркуш, на якому написано: «Як визначити, що продукт зіпсувався?». Уважно прочитайте і зробіть записи у зошиті
Повідомлення групи №4
Як потрібно надавати першу медичну допомогу при отруєнні?

4

Симптоми та допомога при отруєнні



Опрацювати підручник с.44 Надання першої медичної допомоги при отруєнні. Працюємо у групі.

На швидкість виконати крос-тест.
. Підручник с.44 (1,2). Життєві ситуації.
Хвилинка народної творчості (Загадки, прислів’я, приказки)

Додаток 5



. Чи знаєте ви, що… за 65 років життя людина в середньому поглинає 124 вагони їжі, на споживання якої витрачає близько 6 років життя
Очікування.

Вправа «Пісочний годинник»

Чи справдилися ваші очікування?



Узагальнення

Запитання вчителя




  • Що нового ви взнали сьогодні?

На що слід звертати увагу, коли купуєте продукти?
Інформація про домашнє завдання

. Вивчити § 3,4 підручника. Підготуватися до практичної роботи.


Завершення тренінгу
Вправа «Ми -- молодці».

5

У народі кажуть: «Їжа – друг і їжа – ворог». Тож давайте будемо дотримуватися розумних меж у харчуванні



Додаток 1
До найважливіших способів забезпечення здоров'я належить правильне раціональне харчування. Роль їжі в збереженні здоров'я дуже велика. їжа має безпосередній вплив на працездатність, розумовий та фізичний розвиток, тривалість життя людини. Але харчування немовби злилося з нашим життям, сховалося в ньому, розчинилося, замаскувалося. Ми їмо, майже не помічаючи, як це робимо, так само, як не помічаємо власного дихання. Однак їжа впливає на тіло, тіло впливає на дух і, врешті-решт, правильно кажуть: «Ви є тим, що ви їсте!».

Ви їсте булочку, курку та яблуко, а не якісь білки, жири й вуглеводи. Тим не менше, ви їсте це саме заради білків, жирів і вуглеводів. Для побудови й функціонування вашого організму потрібна їжа, але не будь-яка. Справа не тільки в кількості енергії, яка надходить, але й у тому, які саме речовини потрапляють до організму. Дуже багато з цих речовин потрібні як будівельні матеріали, а якщо їх нема, в організмі відбуваються порушення, оскільки йому ні з чого будувати щось життєво важливе. Тому склад їжі, так само як і її кількість, слід враховувати й контролювати. Вам потрібна не будь-яка їжа. Але ж яка? Саме оздоровчі системи харчування й дадуть відповідь на це питання.

Попри те що оздоровчих систем харчування багато, усі вони мають спільні складові:


  • енергетична цінність їжі має відповідати енергетичним витратам організму;

  • хімічний склад харчових речовин має відповідати фізіологічним потребам організму;

  • харчування має бути максимально різноманітним;

слід враховувати те, що в харчуванні важливу роль відіграють бактерії, які живуть у кишечнику людини й беруть активну участь у процесі травлення; слід дотримуватися режиму харчування.
Додаток 2

Традиційне харчування українців

Клімато-географічні особливості проживання визначають пріоритети в харчуванні. Якщо зазирнути в минуле і замислитись, що ж їла українська прадавня людина, то помітимо: це була одноманітна і груба сировина рослинного походження, яка погано перетравлювалась. Згодом з'явилися горох, часник, дика цибуля, сочевиця, ріпа. Давні люди широко використовували в їжу лободу та сочевицю, з яких робили сочиво. Лише вогонь зробив можливим обробку рослинної та тваринної сировини. Пізніше в харчуванні почали використовувати їжу тільки тваринного походження, їли м'ясо усіх диких тварин, крім «нечистих» істот (бобрів, білок, лисиць, тхорів, хом'яків). У деяких районах споживали воляче м'ясо та телятину, в інших — баранину, козлячину та конину, але найбільше — свинину, сало, птицю і сир із молока; про масло нічого не відомо. Багато споживалося риби. З приправ використовували кріп, часник і місцеві трави, наприклад чебрець. У часи Київської Русі в людей заможних набули поширення імбир та чорний перець, а в простого люду — корені хрону та півників.

6

З напоїв здавна відомі кисіль, мед та пиво із меленого солоду та хмелю.



Стосовно української кухні можна з упевненістю сказати, що вона дієтична, корисна і смачна. За давніх часів, можливо, ще до Київської Русі, наші пращури їли курячу, рибну, горохову або м'ясну юшку (так називали бульйон, навар, рідку частину першої страви). Згодом ця назва почала означати саме рідку страву, приготовлену з риби. Згодом, у зв'язку зі значним поширенням городини, виникла страва, яка отримала назву «український борщ». Але це узагальнена назва, бо існує багато найрізноманітніших борщів (київський, чернігівський, львівський та інші), які готуються на м'ясному бульйоні. Коли ж в Україні почали культивувати квасолю і вона набула значного поширення, стали готувати борщі з квасолею і без м'яса, вони виявилися не лише дієтичними, а й лікувальними, бо борщ корисно споживати тим, хто хворіє на хронічні холецистити, коліти та панкреатити, а особливо дітям, тому що всі компоненти цієї страви не викликають алергічних розладів організму.

До широкого використання картоплі в Україні в борщ клали коріння лопуха. Це коріння смажили та запікали, а на зиму солили, маринували, як і лободу. З кореня лопуха разом із листям щавлю робилося повидло, дуже смачне і корисне.

Молоде листя лопуха використовувалось у борщі, а зовсім молоденьке — у салатах. Слід зауважити, що салати були в українській кухні не менш цілющими, ніж борщі, і до їх складу входило молоде листя багатьох дикоростучих рослин: медунки, щавлю, перстача, молодої кропиви, споришу, кульбаби, грициків звичайних, зірочника, іван-чаю, рясту, подорожника і багато інших.

Слід зауважити, що слід використовувати молоде листя, бо в міру його старіння вже в другій половині червня, наприклад, у щавлю та ревеню, накопичуються кислоти, і в їжу їх використовувати не бажано.

Як приправи використовувались часникова трава, полин гіркий та полин естрагон, полин звичайний, чабер садовий, любисток, м'ята польова, буркун, грицики, тмин, лепеха (аїр), коріння хрону та півників, а трохи згодом — пастернак та петрушка, шавлія кільчаста та меліса.

Для напоїв широко використовували глід, іван-чай, вишню, молоде листя смородини, яблуні, материнки. Ще в давні часи в Україні виготовляли і споживали червоне виноградне вино. Його корисність і необхідність у дієті сучасних українців у зв'язку з постчорнобильською ситуацією є цілком науково обґрунтованою.


Додаток 3

Сучасні системи харчування.
У світі існують і народи-вегетаріанці, і переконані м'ясоїди. Існують також народи, котрі надають перевагу сирій їжі, такі, які вживають тільки спеціально оброблену їжу, або навпаки, що харчуються всім поспіль або ті, що надають перевагу роздільному харчуванню. Вивчаючи цю різноманітність, наука про харчування часто опиняється в глухому куті. Вона ніяк не може визначити, що добре, а що погано. І що потрібно кожній конкретній людині, аби їй було добре? Чи сподобається японцю український борщ? Чи стане українець їсти суп зі змій? Чи готовий європеєць скуштувати кумис?

Наука про харчування й кулінарне мистецтво має довгу історію. У кожного народу є улюблені страви, особливі традиції накривання на стіл, приготування їжі. Ці звички складалися упродовж тисячоліть, в них є багато раціонального, такого, що відповідає національним звичаям, смакам, способу життя, клімату. З ними важко сперечатись. До того ж, не варто цього робити. Смак — річ тонка! Люди не отримують його з народження. Людські смаки спочатку формуються, а потім задовольняються.


7

Існує безліч теорій харчування. Є наукові теорії харчування й альтернативні види харчування. До наукових теорій, приміром, належить теорія збалансованого харчування, теорія адекватного харчування, концепція диференційованого харчування. До альтернативних видів харчування належать вегетаріанство, м'ясоїдство, сироїдство та ще безліч найрізноманітніших видів харчування.



На основі теоретичних поглядів на харчування створюються оздоровчі системи харчування. Оскільки теоретичних поглядів багато й вони різні, то й оздоровчих систем харчування, відповідно, дуже багато.

Роблячи вибір, слід пам'ятати про те, що організм кожної людини унікальний. Аби обґрунтувати вибір тієї чи іншої системи харчування, дуже важливо це враховувати. Харчування, що підходить одній людині, може не підходити іншій. Усе дуже індивідуальне. Уже сьогодні багато людей індивідуалізують вживання їжі згідно зі своїми особливостями. Але скласти таку індивідуальну програму харчування може тільки спеціалист-дієтолог.

Будь-яка оздоровча система харчування має враховувати потребу організму в білках, вуглеводах і жирах, що є основними компонентами їжі.
Додаток 4

Харчові добавки.

Харчові добавки — це хімічні речовини, які додають до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або для того, аби запобігти псуванню продукту при зберіганні.

Харчові добавки — не новий винахід. Іще в стародавні часи людина збагнула, що сіль, приміром, зберігає м'ясо від псування.

Сьогодні харчових добавок так багато, що всіх їх не перелічити! Є поживні добавки, добавки, що зберігають свіжість, консерванти, приправи, фарбники, ущільнювачі, розпушувачі, наповнювачі. Для чого потрібні всі ці добавки? Поговорімо про основні з них.

Поживні добавки — жири, вуглеводи, білки та клітковина, а також майже всі мікроелементи та вітаміни. Вони покращують якісний склад їжі.

Добавки, що зберігають свіжість, додають до масел і до пакувальних матеріалів, аби запобігти згіркненню масла.

Консерванти призначаються для того, аби довгий час зберігати продукти придатними для вживання. Вони містять речовини, які вбивають мікроби або не дають їм розмножуватись. Споконвіку люди використовували для цього сіль, цукор, кислоти й дим, в якому прокопчували продукти. Як консерванти для фруктів і овочів використовують бензоат натрію та бензоат калію. Багато продуктів консервують за допомогою оцтової кислоти (оцту).

Прянощі допомагають змінити смак їжі. Природні прянощі дуже складні, але більшість прянощів, які використовують сьогодні, — це суміші, що складаються із синтетичних речовин.

Фарбники надають продуктам, що пройшли обробку, привабливішого вигляду. Фарбники поділяють на дві головні групи: природні та синтетичні. Краще, звісно ж, використовувати природні фарбники.

Це ті харчові добавки, які додають виробники. Але є ще й такі харчові добавки, які використовують індивідуально. Різні фірми можуть пропонувати свої харчові добавки до звичайного харчування. Вони стверджують, що ці добавки можуть сприяти схудненню, профілактиці певних захворювань і навіть їхньому лікуванню. Використовувати ці харчові добавки можна тільки після консультації з лікарем, який добре обізнаний зі станом здоров'я людини.

Підліткові, котрий раціонально харчується, такі харчові добавки не потрібні.

8
Додаток 5


Міфи і факти про дієти

Міф. Щоб схуднути, треба скоротити до мінімуму споживання калорій.

Факт. Якщо людина споживає менш як 1000 ккал на добу, вона «запускає» економний режим обміну речовин. Адже організму невідомо, І хоче людина схуднути чи потрапила на безлюдний острів. Тому він починає відкладати кожну зайву калорію «про запас».
Міф. Щоб схуднути, ніколи не можна брати добавку.

Факт. Аби не набрати ваги, треба навчитися відрізняти почуття голоду від апетиту. Для цього рекомендують спочатку взяти половину того, що хочеться з'їсти. Після того як ти повільно з'їси те, що взяв, прислухайся до своїх відчуттів. Якщо немає відчуття ситості, візьми добавку.
Міф. Щоб схуднути, не можна піддаватися жодним спокусам.

Факт. Іноді може з'явитися непереборне бажання з'їсти який-небудь | конкретний продукт (наприклад, шоколадку чи морозиво). У таких випадках лікарі радять задовольнити це бажання. Чим скоріше ти з'їси невелику порцію того, що дуже хочеться, тим менший ризик переїдання іншими, можливо, кориснішими продуктами.
Міф. Щоб схуднути, не можна нічого їсти між основними прийомами їжі (сніданком, обідом і вечерею).

Факт. Навпаки, дві легкі закуски на день додатково до сніданку, обіду й вечері — найкращий режим харчування для тих, хто не хоче відчувати сильний голод (який і спонукає до переїдання).
Міф. Не треба снідати, інакше цілий день будеш голодний.

Факт. Таке може трапитись, якщо поснідаєш однією легкою вуглеводною стравою (наприклад, булочкою і солодким чаєм). Та коли додати продукт, що містить трохи білків і жирів (наприклад, йогурт чи сир), довго почуватимешся ситим. До того ж, снідаючи, ти подаєш «сигнал» організму прискорити обмін речовин.
Міф. Щоб схуднути, треба стати вегетаріанцем.

Факт. Вегетаріанське меню, як і звичайне, може бути висококалорійним, наприклад, за рахунок великої кількості горіхів. А відсутність у раціоні продуктів тваринного походження нерідко призводить до дефіциту поживних речовин.
Міф. Щоб схуднути, треба їсти лише знежирені продукти.

. Факт. Знежирені продукти не завжди низькокалорійні. Багато з них містять таку ж чи навіть більшу кількість калорій, як і продукти з нормальною жирністю. Це тому, що для поліпшення смаку знежирених продуктів у них додають багато цукру, крохмалю, інших висококалорійних інгредієнтів. Найефективніші дієти не забороняють, а лише обмежують вживання жирів, надають перевагу оліям.


9
ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Отруєння

Причина

Допомога



1. Небактеріальні харчові отруєння

1) несвіжими харчовими продуктами


разом з їжею потрапили отруйні речовини біологічного або небіологічного походження



бажано викликати блювоту


2) отруйними грибами



разом з їжею потрапили білки, токсичні для людського організму

слід терміново доставити хворого до лікарні


2. Бактеріальні харчові отруєння


1) сальмонельоз

до організму потрапили бактерії сальмонельозу


Симптоми: блювота, пронос; слід терміново доставити хворого до лікарні


2) ботулізм



до організму потрапили бактерії ботулізму

Симптоми: біль у животі, головний біль, запаморочення, блювота, запори, порушення зору, мовлення, ковтання, дихання; слід терміново доставити хворого до лікарні




3. Інфекційні захворювання

1) дизентерія


До організму потрапили дизентерійна паличка або дизентерійна амеба



Симптоми: слабкість, нудота, блювота, пронос, підвищена температура; слід терміново доставити хворого до лікарні



2) холера


До організму потрапив холерний вібріон через молоко, воду, продукти, з якими контактував хворий



Симптоми: сильний пронос, блювота, можливі судоми. Терміново доставити хворого до лікарні




10

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал