С. М. Прищепа особистісна активність підлітка: сутність, діагностика, проектування




Сторінка11/13
Дата конвертації22.12.2016
Розмір5.01 Kb.
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   13



142
ДОДАТКИ
Додаток А
Анкета для учнів “Здоровий спосіб життя”
1.
Як ви вважаєте: чи потрібні людині знання про здоровий спосіб життя? (Так, ні, не замислювався)
2.
Які, на ваш погляд, складові здорового способу життя:
- загартування організму;
- режим дня;
- правильне повноцінне харчування;
- дотримання правил особистої гігієни;
- заняття фізкультурою і спортом;
- відсутність шкідливих звичок;
- чисте повітря.
3.
Чи завжди ви робите ранкову зарядку? (Так, ні, взагалі не роблю)
4.
Чи займаєтесь ви в спортивних секціях? (Так, ні, не дозволяє
здоров’я, немає бажання).
5.
В яких саме секціях ви берете участь?____________________________________________________________
______________________________________________________________
6.
Чи берете участь в шкільних організованих святах про фізичне здоров’я? _________________________________________________
7.
Вам подобаються уроки фізичної культури? (Так, ні, не
замислювався)
8.
Від кого ви хотіли б дізнатися якомога більше про здоровий спосіб життя? (Від медпрацівників, від батьків, від учителів)
9.
Ви б хотіли вести здоровий спосіб життя в майбутньому? (Так, ні,
не знаю)
10.
Про що саме ви хотіли б поговорити з теми: ―Фізичне здоров’я‖
__________________________________________________________






143

Додаток А 1
№ з/п
Прізвище, ім’я по батькові
Загальна оцінка з фізичної культури
Остаточний результат медичного огляду учнів
Загальна оцінка стану здоров’я школяра
1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.





144
Додаток Б
Анкета щодо визначення рівня інтелектуальної активності
1. Як часто ви займаєтеся розумовою роботою: а) часто; б) іноді; в) дуже рідко.
2. Коли вам ставлять запитання на винахідливість, тоді ви: а) помучитися, але краще самому знайти відповідь; б) коли як; в) одержати готову відповідь від інших.
3. Чи багато ви читаєте додаткової літератури: а) постійно багато; б) іноді багато, а іноді – зовсім нічого не читаємо в) мало, або ж зовсім нічого не читаю.
4. Наскільки ви емоційно ставитеся до цікавого для вас заняття: а) дуже емоційно; б) коли як; в) емоції яскраво не виражені.
5. Чи часто ви ставите запитання: а) часто; б) іноді; в) дуже рідко.

Обробка одержаних даних:
Суму балів, отриманих учнем за всі запитання, потрібно поділити на 5
(число запитань). Виходить показник інтенсивності інтелектуальної активності. Якщо учень одержав оцінку від 3,5 до 5, то можна вважати, що у нього сильно виражена інтелектуальна активність; від 2,5 до 3,5, то
інтелектуальна активність виражена слабко.




145
Додаток Б 1
Модифікована методика дослідження рівня інтелектуального
розвитку особистості (Р. Кеттела) та психодіагностика інтелекту за
допомогою “Тесту розумових здібностей” (Р. Амтхауера) (на етапі
діагностики)
На виконання всього тесту вам відводиться 3 хвилини. Відповідати потрібно лише № запитання та правильна відповідь, наприклад: 1.А.
1. ―Лопата‖ так відноситься до ―копати‖, як ―ніж‖ до: а) гострий; б) різати; в) точити.
2. Кролик більше схожий на … а) кішку; б) білку; в) зайця.
3. Яке з поданих слів зайве: а) велосипед; б) автомобіль; в) мотоцикл.
4. Протилежністю надії є… а) сум; б) розпач; в) любов.
5. ―АБ‖ так відноситься до ―ВБ‖, як ―ГБ‖ до: а) ―МТ‖; б) ―СМ‖; в) ―ПБ‖.
6. Знайдіть зайве слово: а) софа; б) диван; в) стіл.
7. Знайди протилежне слово до слова ―мокрий‖: а) дощ; б) сухий; в) вологий.
8. Яке з поданих слів зайве: а) йти; б) сидіти; в) стояти на колінах.
9. Яке з поданих слів не підходить до двох інших: а) скрипка; б) тромбон; в) саксофон.
10. Яке з поданих варіантів має продовжити цей ряд ОООМОМООО: а)МОМ; б) ОМО; в) МОО.

Кожне правильно виконане завдання оцінюється в один бал, які пізніше
сумуються.
Правильні відповіді:1.Б; 2.В; 3.А; 4.Б; 5.В; 6.В; 7.Б; 8.А; 9.А; 10.А.
Рівні розвитку інтелекту:
1 – 2 – дуже низький рівень;
3 – 4 – трохи вище низького рівня;
5 – 7 – середній;
8 – 9 – високий;
10 – дуже високий.

146

Додаток Б 2
№ з/п
Прізвище, ім’я по батькові
Середній бал успішності
Результат
інтелектуального тесту
Загальна оцінка
інтелектуальної активності
1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.





147
Додаток Б 3
Тест для визначення інтелектуальної активності (після змін)
за допомогою ―Тесту розумових здібностей‖
(Р. Амтхауера)
1.
Знайдіть зайве слово: а) собака, б) корова, в) вівця, г) лось.
2.
Яке число буде наступне:
2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, …….
3.
Що між цими словами спільного. Назвіть їх одним словом:
Жито – пшениця – це…….
4.
Що між цими словами спільного. Назвіть їх одним словом:
Олія – сир – це ………
5.
Знайдіть зайве слово: а) бачити, б) чути, в) коштувати, г) нюхати.
6.
Знайдіть зайве слово: а) розлучення, б) зустріч, в) прощання, г) розлука.
7.
Кінь завжди має: а) вузду, б) гриву, в) підкови, г) збрую.
8.
Що між цими словами спільного. Назвіть їх одним словом:
Малина – полуниця – це…..
9.
Продовжіть ряд умовних знаків:
ОТОРОЛОТОРОЛОТО……
10.
Що між цими словами спільного. Назвіть їх одним словом:
Буряк – квасоля – це…..



148
Додаток В
Анкета щодо визначення рівня соціальної активності підлітків
1. Ви питаєте дозволу батьків, щоб піти з друзями куди завгодно? а) не питаю дозволу ніколи; б) питаю дозволу і йду завжди; в) питаю дозволу, але інколи виходжу; г) батьки мене не відпускають.
2. Як ви полюбляєте проводити свій вільний час: надворі чи вдома? а) постійно надворі; б) часто буваю надворі; в) рідко буваю; г) переважно сиджу вдома.
3. Які секції (музичні, спортивні) ви відвідуєте і як часто:
_____________________________________________________________
4. Ви берете участь у бесідах, походах в кіно з класом? а) завжди беру участь; б) часто; в) іноді; г) не беру участі.
5. З ким ви відвідуєте кіно, виставки? а) сам (а); б) з батьками; в) з братом, сестрою; г) з друзями.
6. З ким ви полюбляєте прогулюватися на природі: а) сам (а); б) з батьками; в) з сестрою, братом; г) з друзями.
7. Хто ваші кращі друзі? Назвіть їх імена. Де ви з ними зустрічаєтеся: в школі, надворі, на секціях?
____________________________________________________________
8. Ваші друзі бувають у вас вдома? а) практично кожного дня; б) кілька разів на тиждень; в) кілька разів на місяць; г) ніколи.
9. Ви буваєте у друзях вдома? а) кожен день;

149 б) кілька разів на тиждень; в) кілька разів на місяць; г) ніколи.
10. У вас вдома часто бувають свята: а) часто; б) кілька разів на рік; в) ніколи.
11. Чи буваєте ви на свята у друзях? а) часто; б) кілька разів на рік; в) ніколи.
12. Чи маєте ви свою групу ровесників, у якій постійно буваєте? а) маю відмінне товариство ; б) маю товариство, але рідко з ними буваю; в) не маю товаришів.
13. Як вам здається, чи часто ви і ваші однолітки берете участь у суспільному житті класного колективу? а) дуже часто; б) часто; в) іноді; г) ніколи.
14. Як ви вважаєте, як до вас ставляться друзі? а) вони ставляться дуже добре, радяться зі мною; б) переважно ставляться добре; в) деякі ставляться добре, а інші – ні; г) переважно погано.
15.Поблизу вашої сім’ї проживають ваші родичі? а) багато родичів; б) мало родичів; в) майже нікого.
16. Як часто відвідують вас родичі? а) кожен день; б) раз на тиждень; в) раз на місяць;
17. Як часто ваша сім’я відвідує родичів? а) кожен день; б) раз на тиждень; в) раз на місяць; г) ніколи.

150 18. У яких стосунках ваша сім’я з сусідами? а) у близьких, бо ходимо один до одного в гості; б) у добрих; в) вітаємося з деякими сусідами; г) не вітаємося ні з ким.
19. Ви часто буваєте самі вдома? а) ніколи; б) іноді; в) часто.
20. Як ви проводите вільний час? а) йду до друзів, ніколи не буваю сам; б) іноді сам (а); в) переважно сам (а).
21. Чи спілкуєтеся ви з дорослими людьми, крім батьків та вчителів? а) часто спілкуюся з дорослими; б) іноді спілкуюся; в) маю можливість, але не хочу спілкуватися; г) не хочу спілкуватися.
22. Як ви вважаєте, як вас сприймають дорослі? а) вони мене поважають і навіть прислухаються до мене; б) мене недостатньо поважають; в) часто критикують, сварять; г) не поважають мене.
23. Ви часто спілкуєтеся з ровесниками? а) дуже часто; б) іноді; в) мало спілкуюся; г) не хочу спілкуватися.
24. Як до вас ставляться представники протилежної статі? а) дуже добре, часто спілкуємося; б) сприймають як гарного товариша; в) добре ставляться, але не всі; г) погано ставляться.
25. Як ви оцінюєте своє спілкування з іншими людьми? а) я завжди радий (а) спілкуванню з іншими людьми; б) іноді спілкуюсь; в) часто уникаю зустрічей, люблю самотність; г) більше люблю бути один (одна).


151
Обробка результатів (ключ):
№ запитання
Оцінка в балах відповідей

а
б
в
г
1
5
4
3
1
2
5
4
3
1
3
5
4
3
2
4
1
2
3
5
5
1
3
4
5
6
5
3
4
1
7
5
4
3
2
8
4
3
2
1
9
4
3
2
1
10
3
2
1

11
5
4
2

12
5
4
3

13
5
4
2
1
14
5
4
3
2
15
4
2
1

16
4
3
2
1
17
5
4
3
1
18
5
4
2
1
19
5
4
1

20
5
4
3

21
5
3
2
1
22
5
3
2
1
23
5
3
2
1
24
5
4
3
1
25
5
3
2
1

Інтерпретація:
100 – 120 балів – широке соціальне включення, широке коло спілкування;
75 – 99 балів – середнє соціальне включення;
31 – 74 балів – вузьке соціальне включення;
24 – 30 балів – відсутність соціального включення, самотність.



152
Додаток В 1
№ з/п
Прізвище, ім’я по батькові
Результати анкетування
Оцінка класного керівника щодо комунікабельності учня
Загальна оцінка соціальної активності
1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.






153
Додаток Д
Анкета щодо визначення духовної активності
Запитання
1 2
3 4
5 1. Ви переглядаєте цікаві передачі


2. Ви читаєте художню літературу


3. Як ви ставитеся до комп’ютерних ігор


4. Ви слухаєте музику


5. Ви полюбляєте читати газети


6. Вам подобається займатися художньою творчістю


7. Ви ходите до церкви


8. Ви відвідуєте кінотеатри


9. Ви відвідуєте бібліотеки


10. Як ви ставитеся до громадських робіт
(допомога людям похилого віку, прибирання територій навколо пам’ятників).



1.
Які позитивні вчинки ти найбільше цінуєш в людях?____________________________________________________________
__________________________________________________________________
2.
Які негативні вчинки ти найбільше засуджуєш в людях?____________________________________________________________
__________________________________________________________________
3.
Як ти вважаєш, що найголовніше в житті людини?___________________________________________________________
__________________________________________________________________
4. Чи допомагає тобі у повсякденному житті дотримання моральних норм?_____________________________________________________________
__________________________________________________________________



154

Додаток Д 1
№ з/п
Прізвище, ім’я по батькові учня
Загальна оцінка класного керівника
Остаточні результати анкетування
Загальна оцінка духовної активності
1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.





155
Додаток Е
Визначення психологічного клімату колективу через оцінку
значимих ситуацій (за методикою А. М. Лутошкіна)
Використати картосхему, в якій відображені властивості колективу, що свідчать про сприятливий чи несприятливий психологічний клімат.
Для загальної оцінки деяких основних проявів психологічного клімату колективу можна скористатися картосхемою. В лівій частині листка дані якості колективу, які характеризують сприятливий клімат, а в правій – якості колективу з несприятливим кліматом.
Ступінь вираженості тих чи інших якостей можна визначити за допомогою семибальної шкали, що вміщена в центрі аркуша (від – 3 до + 3).
Потрібно спочатку прочитати речення зліва направо і навпаки і після цього знаком плюс позначити в середній частині схеми ту оцінку, що найбільше відповідає дійсності.
Оцінка означає:
+3 – властивість, названа зліва виявляється в колективі завжди;
+2 – в більшості випадків;
+1 – часто
-1 – часто виявляється якість, що вміщена праворуч;
-2 – в більшості випадків;
-3 – завжди.
Аналіз даних: складаються всі позитивні і негативні бали. Одержаний результат є умовною характеристикою психологічного клімату колективу.
Картосхема
+++ ---
321 123 1. Переважає бадьорий і життєрадісний настрій
1. Переважає пригнічений настрій, песимістичний тон.
2. Переважають доброзичливі взаємини, взаєморозуміння, взаємосимпатії
2. Переважають конфліктні стосунки, агресивність, антипатії
3. Між групами в колективі взаєморозуміння
3. Групи конфліктують між собою
4. Члени колективу намагаються бути разом в роботі і дозвіллі.
4. Байдужість у стосунках і ставленні до успіхів і невдач товаришів
5. Успіхи і невдачі викликають співпереживання
5. Байдужість або заздрість у ставленні до успіхів і невдач

156 товаришів
6. Уважно ставляться до критики і зауважень
6. Нетерпиме ставлення до критики, зауважень
7. Переважає схвалення, підтримка, критика, висловлюється з добрими намірами
7. Критичні зауваження носять характер прихованих чи прямих випадів
8. Члени колективу з повагою ставляться до думки колективу
8. В колективі кожен вважає свою думку головною і нетерпимий до думки товаришів
9. Колектив активний, енергійний, долучається до корисних справ
9. Колектив пасивний, інертний, кожен думає лише про себе
10. Стосунки справедливі, підтримка і захист слабших
10. Стосунки не рівні, зневажливо ставляться до слабших, невстигаючих
11. Є почуття гордості за колектив
11. До заохочення колективу байдужі
12. Досягнення чи невдачі колективу переживаються всіма, як свої власні
12. Досягнення колективу або невдачі не знаходять відгуку у його членів
13. Колектив доброзичливо, співчутливо ставиться до нових членів, намагається їм допомогти
13. Нові члени колективу почувають себе чужими, зайвими, до них проявляється нерідко ворожість
14. Колектив швидко відгукується, якщо потрібно зробити корисну справу
14. Колектив важко, а то і не можливо підняти на спільну справу, кожен думає про власні
інтереси
15. У важкі для колективу хвилини відбувається емоційне єднання за принципом ―один за всіх, всі за одного‖
15. У важких випадках проявляється розгубленість, взаємні звинувачення, сварки.



157
Додаток Ж
Визначення індексу групової згуртованості
(за матеріалами науково-методичного посібника Психолого- педагогічна діагностика розвитку учнів та колективу школи: навч.-метод. посібн. для вчителів, студ. пед. навч. закладів / уклад. О. Киричук,
О. Коберник. – К.: 1998. – 106 с.)
Мета: визначити ступінь інтеграції групи, її згуртованості у єдине
ціле.
Інструкція. Прочитайте уважно твердження та виберіть той
варіант відповіді, який повністю відповідає вашим поглядам щодо свого
класу. Обраний варіант відповіді підкресліть або обведіть у кружечок.
1. Як би Ви оцінили свою належність до даного класного колективу? а) відчуваю себе членом, частиною колективу; б) беру участь у більшості видів діяльності; в) беру участь в одних видах діяльності і не беру участь в інших; г) не почуваюся членом колективу;
ґ) живу й існую окремо від нього; д) не знаю, важко відповісти.
2. Чи перейшли б Ви в інший клас, інший колектив, якби Вам випала така нагода? а) так, дуже хотів би перейти; б) швидше перейшов би, ніж залишився; в) не бачу жодної різниці; г) швидше за все, залишився б у своєму класі;
ґ) дуже хотів би залишитись у своєму класі; д) не знаю, важко сказати.
3. Які взаємини між членами Вашого колективу? а) кращі, ніж у більшості інших класних колективів; б) приблизно такі самі, як у більшості класних колективів; в) гірші, ніж у більшості класних колективів; г) не знаю.
4. Які в членів Вашого класного колективу взаємини з викладачами? а) кращі, ніж у більшості інших класів; б) приблизно такі самі, як у більшості інших класів; в) гірші, ніж у більшості інших класів; г) не знаю.
5. Яке ставлення до навчання у Вашому класі? а) краще, ніж у більшості інших класів;

158 б) приблизно таке саме, як у більшості інших класів; г) не знаю.
6. Яке ставлення до доручень класного керівника в учнів Вашого класу? а) краще, ніж у більшості інших класів; б) приблизно таке саме, як у більшості класів; в) гірше, ніж у більшості інших класів; г) не знаю.
7. Як часто ви проводите спільно з класом вільний час? а) частіше, ніж інші класи; б) приблизно так само, як і інші класи; в) рідше, ніж більшість класів; г) не знаю.
Обробка отриманих даних та аналіз результатів
Відповідно до результатів треба підрахувати загальну кількість балів за всіма запитаннями, скориставшись таким ключем:
Ключ
Індекси відповідей
Номери запитань у балах
1 2
3 4
5 6
7 а
5 1
3 3
3 3
3 б
4 2
2 2
2 2
2 в
3 3
1 1
1 1
1 г
2 4
1 1
1 1
1
ґ
1 5

д
1 1



Максимальна сума балів (25) відповідає суб’єктивній оцінці рівня групової згуртованості як високого. Мінімальна оцінка (7) свідчить про те, що учень упевнений у відсутності згуртованості, роз’єднанні членів класного колективу. Якщо ж переважають відповіді ―г‖ на 1-ше та 2-ге запитання і ―д‖
– на всі інші, це свідчить про незацікавленість респондента в соціальних контактах, відсутності спостережливості, певній мірі відчудженості від соціуму. Якщо середній бал усіх відповідей по групі наближається до 25, можна вважати, що даний класний колектив справді характеризується високим рівнем згуртованості, тоді як низькі значення цього показника вказують на відсутність процесу інтеграції.
0 – 10 балів – низький рівень групової згуртованості;
11 – 19 балів – середній рівень групової згуртованості;
20 – 25 балів – високий рівень групової згуртованості.

159
Додаток З
Визначення соціального статусу учня в класі
Випишіть прізвище всіх учнів класу і проти кожного з них поставте номер оцінки вашого ставлення до цього учня.
1.
Він (вона) близька для мене людина в класі, я ніколи не хотів би з ним розлучатися.
2.
Він (вона) не є моїм близьким другом, але я іноді проводжу з ним
(нею) вільний від занять час.
3.
Я не дружу з ним, але він мене цікавить, я хотів би зблизитися з ним.
4.
Ні ділових, ні особистих взаємовідношень у мене з ним немає.
5.
Я спілкуюсь з цим учнем тільки в діловій атмосфері, з необхідності.
Звернення до нього у вільний час уникаю.
6.
Мені несимпатичний цей учень.
7.
Мені дуже неприємний цей учень, я не хочу мати з ним нічого спільного.
На основі проведеного дослідження вчитель одержує інформацію про реально існуючі взаємостосунки між однокласниками.



160
Додаток К
Анкета для класних керівників
1.
На Вашу думку, робота класного керівника складна? Відповідь обґрунтуйте________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
2.
Які труднощі Ви відчуваєте в процесі планування, організації виховної діяльності класним колективом: а) розробити та втілити модель педагогічного процесу; б) правильно спроектувати комплекс завдань, спрямованих на формування особистісної активності підлітків; в) з’ясувати та виділити особливості розвитку як окремих учнів, так і класного колективу, вміння своєчасно визначити причини відхилень і спроектувати шляхи їхнього подолання.
3.
Якби ви були членом адміністрації школи, що ви б внесли в організацію виховної діяльності?
_____________________________________________________________
____________________________________________________________
4.
Яка найбільша складність Вашої роботи з класом? Яка цьому причина?
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
______________________________________________________________
5.
Що
Вам найбільше вдається у
Вашій роботі?
__________________________________________________________________
_______________________________________________________________
6.
Назвіть позитивні та негативні риси особистості Ваших вихованців
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
______________________________________________________________
7.
Як ви думаєте, чого чекають від
Вас учні?
__________________________________________________________________
_______________________________________________________________
8.
Ваші побажання та пропозиції_________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
_____

161


Поділіться з Вашими друзьями:
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   13


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал