Питання варіанти відповідей 1



Сторінка1/6
Дата конвертації07.06.2017
Розмір0.78 Mb.
  1   2   3   4   5   6

питання

варіанти відповідей

1. У відповідності до наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44 в аптечних установах ЛРС зберігають за відповідними групами. До якої групи зберігання відносяться корені солодки:

A. ЛРС, що має подразнюючу дію

B. ЛРС, що містить поживні речовини

C. загальна група ЛРС

D. ЛРС, що вміщує ефірні олії

E. ЛРС, що містить сильнодіючі речовини


Згідно наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44 корені солодки, що містять тритерпенові сапоніни віднесені до ЛРС, які мають подразнюючу дію.

1. Нирковий чай

2. Плід стручкового перцю

3. Трава хвоща польвого

4. Трава фіалки

5. Корінь солодки



6. Кореневища з коренями синюхи

2. В аптеках ЛРС та новогаленові препарати, які містять серцеві глікозиди, зберігають:

A. за списком Б

B. за списком А

C. за загальним списком

D. окремо від ЛРС, які містять поживні ре човини

E. в щільно закритій тарі, яка залита парафіном

Згідно наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44 ЛРС та новогаленові препарати, які містять серцеві глікозиди відносять до сильнодіючих. Згідно ДФ ХІ зберігаються за списком Б.

3. ЛРС в аптечних установах зберігають за різними групами у відповідних умовах. До якої групи зберігання відносяться плоди шипшини:

A. ЛРС, що вміщує поживні речовини

B. ЛРС, яка вміщує ефірні олії

C. загальна група ЛРС

D. ЛРС, що містить сильнодіючі речовини

E. ЛРС, яка має подразнюючу дію

Згідно наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44 ЛРС плоди шипшини відносять до групи, що вміщує поживні речовини.

4. Заготівля окремих видів ЛРС є обмеженою в зв’язку з тим, що їх джерела є рідкісними або зникаючими видами. До таких ЛР відносяться:

A. конвалія травнева

B. береза бородавчаста

C. бузина чорна

D. кульбаба лікарська

E. чистотіл великий

Заготівля конвалії травневої є обмеженою, тому, що субвидами конвалії травневої є конвалія закавказька та конвалія Кейське, які мають обмежений ареал зростання.

5. З метою охорони рідкісних лікарських рослин їх занесено до „Червоної книги України”. До таких ЛР відносяться:

A. астрагал шерстистоквітковий

B. полин гіркий

C. жостір проносний

D. гірчак перцевий

E. собача кропива


Заготівля астрагалу шерстистоквіткового є обмеженою, тому, що ця рослина віднесена до Червоної книги.

6. Заготівля окремих видів ЛРС є обмеженою в зв’язку з тим, що їх джерела є рідкісними або зникаючими видами. До таких ЛР відносяться:

A. арніка гірська

B. грицики звичайні

C. дуб звичайний

D. щавель кінський

E. вільха клейка


Заготівля арніки гірської є обмеженою, тому, що ця рослина віднесена до червоної книги.

7. З метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів при заготівлі необхідно враховувати термін природнього відтворення рослин. Тому періодичність або повторність заготівлі трав на конкретній зарості становить:

A. 2 – 3 роки

B. 1 рік

C. щороку

D. 7 – 10 років

E. 25 років

За загальними правилами по збору лікарської рослинної сировини з метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів періодичність заготівлі трави становить 2-3 роки.

8. З метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів при заготівлі необхідно враховувати термін природнього відтворення рослин. Тому періодичність або повторність заготівлі підземних органів на конкретній зарості становить:

A. 7 – 10 років

B. 2 – 3 роки

C. щороку

D. 1 рік

E. 25 років

За загальними правилами по збору лікарської рослинної сировини з метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів періодичність заготівлі підземних органів становить 7-10 років.

9. З метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів при заготівлі необхідно враховувати термін природнього відтворення рослин. Тому періодичність або повторність заготівлі листків, квітів, суцвіть на конкретній зарості становить:

A. 1 рік

B. 5 років

C. 2 – 3 роки

D. 7 -10 років

E. 25 років

За загальними правилами по збору лікарської рослинної сировини з метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів періодичність заготівлі листків, квітів, суцвіть на конкретній зарості становить 1 рік.

10.З метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів при заготівлі необхідно враховувати термін природнього відтворення рослин. Тому періодичність або повторність заготівлі плодів, насіння на конкретній зарості становить:

A. 1 рік

B. 2 – 3 роки

C. 5 років

D. 7 -10 років

E. 25 років

За загальними правилами по збору лікарської рослинної сировини з метою раціонального використання і охорони рослинних ресурсів періодичність заготівлі плодів, насіння, на конкретній зарості становить 1 рік.

11. Охорона природних запасів ЛР здійснюється шляхом адміністративних природоохороних заходів, які передбачають:

A. створення заказників і заповідників для рідкісних видів

B. проведення роз’яснювальної роботи серед населення про необхідність збереження ресурсів ЛР

C. введення в культуру та інтродукція ЛР

D. дослідження динаміки нагромадження БАР

E. окультурення найкращих заростей зі значними запасами

З метою охорони природних запасів рідкісних лікарських рослин передбачаються створення заказників і заповідників.

12. За яким списком необхідно зберігати листя беладони, блекоти і дурману, які вміщують тропанові алкалоїди.

A *За списком Б

B За списком А

C За загальним списком

D За списком “Ефірноолійна сировина”

E Прирівнено до наркотичних

Згідно наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44 листя беладонни, блекоти і дурману, які містять тропанові алкалоїди відносять до сильнодіючих. Згідно ДФ ХІ зберігаються за списком Б.

13. Яку лікарську сировину не можна пробувати на смак при проведенні товарознавчого аналізу?

A *Сировину, що містить отруйні речовини

B Сировину, що містить ефірні олії

C Сировину, що містить полісахариди

D Сировину, що містить гіркі глікозиди

E Сировину, що містить вітаміни


При проведенні товарознавчого аналізу на смак не можна пробувати отруйну сировину

14. Корінь алтею містить від 10 до 20 \% полісахаридів. Основною умовою сушіння є температурний режим, який повинен бути:

A *45-60 °С

B 10-15 °С

C 80-90 °С

D 100-120 °С

E 85-95 °С

Основною умовою температурного режиму сушіння лікарської рослинної сировини, що містить полісахариди є температура 45-60°С.

15. В ЦРА надійшов план по заготівлі трави череди. Заготівля верхівок довжиною до 15 см повинна проводитися у фазу:

A * бутонізації

B цвітіння

C плодоношення

D на початку цвітіння

E в кінці цвітіння


Заготівлю трави череди проводять в фазу бутонізації і на початку цвітіння, зрізаючи за допомогою серпа або ножа верхівки з листям і бокові гілки довжиною до 15 см, а також окремі листки.

16. В аптеку надійшла партія сировини – квітки ромашки. В якому місці слід зберігати цю сировину:

A * окремо від усіх видів сировини

B список Б

C список А

D як наркотичну сировину

E у світлому місці

Згідно наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44квітки ромашки відносять до рослин, що містять ефірні олії. згідно ДФ ХІ квітки ромашки зберігають окремо як ефіроолійну сировину

17. ЦРА отримала план заготівлі березових бруньок. В яку стадію вегетації слід проводити заготівлю цієї сировини:

A * до розпуску бруньок

B під час сокоруху

C взимку

D восени

Е влітку

За планом заготівлю березових бруньок проводять в січні – квітні, до їх розпускання. зрізають гілки з бруньками, зв'язують їх в пучки (віники) і сушать протягом 3-4 тижнів на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні. Теплова сушка не допускається, тому, що бруньки можуть розкритися і для медичного використання будуть непридатні.

18. Підземні органи лікарських рослин збирають:

A * після дозрівання насіння і відмирання надземної частини

B у фазі цвітіння

C під час зеленого плодоношення

D у фазі бутонізації

E у фазі стеблювання

За загальними правилами збору ЛРС підземні органи лікарських рослин збирають після дозрівання насіння і відмирання надземної частини рослини. В цей період в підземних органах рослини накопичується найбільше діючих речовин, а також не завдається шкоди природним ресурсам.

19. Траву полину гіркого заготовляють в певну фазу вегетації. Вкажіть оптимальний термін заготівлі.

A * на початку цвітіння

B до цвітіння рослин

C під час повного цвітіння

D під час плодоношення

E під час бутонізації

Траву полину заготовляють на початку цвітіння червень – липень, зрізають серпами або ножами верхівки пагонів довжиною 20-25 см без грубих частин стебел. заготівля продовжується 10-15 днів. зібрана в більш пізні терміни сировина при сушінні набуває бурого кольору, а кошики – бурого і розсипаються.

20. Якість рослинної сировини залежить від термінів заготівлі. Вкажіть правильний термін заготівлі плодів шипшини.

A *Восени до приморозків

B Ранньою весною

C Пізньою весною

D Влітку

E Восени після приморозків

Заготовляють зрілі плоди шипшини до заморозків, коли вони набувають оранжево-червоного кольору, поки вони тверді, так як м'які плоди при зборі легко роздушуються і при сушінні у них зменшується вміст вітамінів. Також вміст вітамінів зменшується після заморозків.

21. Вкажіть, що роблять з ЛРС після її заготівлі:

A * Проводять первинну обробку сировини

B Сушать

C Пакують

D Доводять до стандартного стану

E Маркірують

Після заготівлі ЛРС проводять первинну обробку сировини. Призначення первинної обробки сировини полягає в усуненні недоліків збору, видаленні домішок і дефектних частин рослини та підготовці сировини до сушіння.

22. ЛРС в аптечних установах зберігають за різними групами у відповідних умовах. Вкажіть сировину, що відноситься до загальної групи зберігання ЛРС:

A *Кора дуба

B Корені красавки

C Трава адонісу

D Насіння строфанту

E Кореневище валеріани

Кору дуба зберігають в сухому, добре провітрюваному приміщенні за загальним списком. Термін зберігання 5 років.

23. Відповідну ЛРС збирають навесні в період сокоруху. Вкажіть цю сировину:

A *Кора

B Квіти

C Бруньки

D Корені

E Супліддя

За загальними правилами збору ЛРС навесні в період сокоруху збирають кору.

24. Листя подорожника великого заготовляють влітку, зрізаючи їх ножем, серпом або косять і обов’язково залишають одну розвинену рослину на 1м². Вкажіть період вегетації заготівлі ЛРС:

A *Цвітіння

B Бутонізація

C Розеткоутворення

D Початок плодоношення

E Стигле плодоношення

Листя подорожника заготовляють в період цвітіння з травня по серпень по мірі їх відростання, до початку моменту, коли забарвлення міняється на жовте або червоне.

25. Плоди пастернаку посівного, як і аналогічну ЛРС родини селерових (зонтичних), заготовляють у відповідну фенофазу:

A *Після побуріння 60-80\% зонтиків

B На початку плодоношення

C Під час стиглого плодоношення

D Відмирання надземної частини

E Фази часткового дозрівання плодів

Плоди пастернаку посівного заготовляють після того , як 60-80% зонтиків набувають бурого кольору. Рослини скошують машинами і досушують у валках, потім обмолочують і очищають від домішок. Сушать на вільному в суху погоду. Зберігають в сухому провітрюваному приміщенні. Термін придатності 4 роки.

26. Квіти цмину піскового збирають на початку цвітіння. Вкажіть фітоценози заготівлі ЛРС:

A *Степові

B Лісові

C Лугові

D Бур’янові

E Водойми

Поширення цмину піскового більш характерне для степових районів, але більш на південь цмин може рости в лісостепових зонах.

27. Корені щавлю кінського збирають у певний період вегетації рослини. Вкажіть його:

A *Після відмирання надземної частини

B Цвітіння

C Зеленого плодоношення

D Стеблювання

E Бутонізації

За загальними правилами заготівлі сировини підземні органи збирають в період відмирання надземної частини рослини, так як в цей час найбільший вміст діючих речовин.

28. Рослинну сировину слід збирати у відповідних фітоценозах. Рослинну сировину яких лікарських рослин можна заготовляти по берегам річок, озер та боліт?

A *Аір тростинний

B Мучниця звичайна

C Гірчак пташиний

D Чебрець плазкий

E Фіалка триколірна

Аїр тростинний росте майже по всій території України по берегах річок і водоймищ, на болотах і болотистих луках.

29. Траву горицвіту використовують для виробництва кардіотонічних засобів. ЛРС горицвіту збирають від початку цвітіння до осипання плодів наступним способом:

A *Траву зрізають обов’язково ножем або серпом на відстані 5-10 см від грунту

B Пагони зривають руками

C Обривають листя та стебелі

D Заготовляють вручну всю надземну частину

E Траву збирають разом з підземною частиною

ЛРС траву горицвіту можна проводити починаючи з фази цвітіння і до осипання плодів. Траву обов'язково зрізають ножем або серпом на відстані 5-10 см від поверхні грунту. Заборонено виривати пагони, так як це веде до пошкодження бруньок відновлення. Приблизно на кожні 10м² зарості слід залишати не зрізаними 1-2 добре розвинутих екземпляра . заготівлю на одному і тому ж місці можна прводити не частіше одного разу в 3-4 роки.

30. В аптеках ЛРС та новогаленові препарати, які містять серцеві глікозиди зберігають:

A *За списком Б

B За списком А

C За загальним списком

D Окремо від ЛРС, які вміщують поживні речовини

E В щільно закупореній тарі, залитій парафіном

Згідно наказу МОЗ України від 16 березня 1993 р. №44 новогаленові препарати, які містять кардіостероїди відносять до сильнодіючих.

Згідно ДФ ХІ зберігаються за списком Б.



31. Листя шавлії як ефіроолійну сировину провізор повинен сушити при температурі:

A 25-30

B 50-60

C 100

D 60-70

E 70-80

За правилами ефіроолійну сировину сушать при температурі 25-30˚С. ефірні олії, які виробляють рослини є леткими, тому збільшення температури сушіння веде до зменшення вмісту ефірних олій в сировині.

32. Після аналізу плодів шипшини встановелено підвишена вологість сировини. В цьому випадку провізор повинен:

A *Досушити сировину

B Забракувати сировину

C Повернути постачальнику

D Відправити на склад

E Відправити на завод

Підвищена вологість сировини стимулює ферментні процеси та сприяє пліснявінню сировини і стає непридатною для медичного використання. Провізор повиннен досушити сировину.

33. Провізор вказуєте назву сировини, массу, назву підприємства-виробника, район заготівлі, дату заготівлі, номер партії, згідно нормативно-аналітичної документації, за допомогою:

A Маркування ЛРС

B Сортування ЛРС

C Стандартизацію ЛРС

D Заготівлю ЛРС

E Упаковку ЛРС

Маркування транспортної тари проводиться за державним стандартом із зазначенням таких даних: найменування підприємства-відправника; найменування ЛРС; кількість сировини (маса нетто і брутто); час заготівлі; номер партії; позначення аналітично-нормативної документації на конкретну сировину.

34. Лікарську рослинну сировину „листя берези” заготовляють:

A *Весною (квітень-травень)

B Ранньою весною (березень-квітень)

C В середині літа (липень)

D В кінці літа (серпень)

E На початку літа (червень)

ЛРС листя берези заготовляють в квітні-травні, коли вони запашні і клейкі. Старі листки втрачають свої лікувальні властивості.

35. Кореневища та корені оману проявляють широкий спектр фармакологічної дії. Сушити цю сировину слід при температурі:

A *Не вище $40^0С$

B $80-90^0С$

C $60-70^0С$

D $50-60^0С$

E $90-100^0С$

Сушити корені оману високого слід при температурі не вище 40˚С. Насамперед тому, що ця сировина містить ефірну олію, яка виявляє антисептичну, протизапальну та протиглисну дії. Алантон застосовується для лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Також містить інулін, завдяки чому покращує обмін речовин.

36. Підземні органи оману збирають:

A * після дозрівання насіння і відмирання надземної частини

B у фазі цвітіння

C під час зеленого плодоношення

D у фазі бутонізації

E у фазі стеблювання

За загальними правилами заготівлі корені та кореневища ЛРС заготовляють восени, після дозрівання насіння та відмирання надземної частини, залишаючина кожні 10 м² по одній добре розвиненій рослині для відновлення заростей.

37. Траву деревію заготовляють в певну фазу вегетації. Вкажіть її.

A * під час масового цвітіння

B до цвітіння рослин

C під час стеблювання

D під час плодоношення

E під час бутонізації

Заготовляють траву деревію від початку до середини цвітіння рослини. Зрізують верхівки стебел довжиною 15 см.

38. Квітки цмину піскового сушать:

A * тільки у затінку

B на сонці

C в сушарках при 50 – 60 °С

D конвективним методом

E на повітрі

Сушати квітки цмину піскового тільки у затінку, не допускаючи знебарвлення.

39. З метою охорони і збереження запасів горицвіту весняного заготівлю трави проводять

A * зрізають стебла ножем або серпом на відстані 5 – 10 см від поверхні грунту

B зрізають всю надземну частину

C зрізають верхню квітучу частину завдовжки 5 – 10 см.

D зрізають квітконосні верхівки

E зривають надземну частину руками

Заготівлю горицвіту весняного проводять від початку цвітіння до осипання плодів траву зрізають, обов'язково ножем або серпом, оскільки в неї коротке кореневище , то, якщо зривати рослину, пошкоджується коріння і кореневище всихає.


Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал