Переваги та перспективи



Скачати 17.21 Kb.

Дата конвертації27.01.2017
Розмір17.21 Kb.

БІОТЕХНОЛОГІЇ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ:
ПЕРЕВАГИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Упродовж останнього десятиліття світовий розвиток науки
демонструє стійку тенденцію до поширення застосування біотехнологій –
потужного інноваційного інструменту, в якому використовуються
молекулярно-біологічні й насамперед молекулярно-генетичні процеси. Вчені
стверджують навіть про так звану «біотехнологічну революцію», яка вже в
середньостроковій перспективі визначатиме майбутнє людства практично
в усіх сферах життя. Дедалі більше застосування методи біотехнології
знаходять у сільському господарстві. Про здобутки українських дослідників
у цій галузі розповів передачі «Всесвіт» радіостанції «Голос Києва» науковий
співробітник Інституту фізіології рослин та генетики (ІФРГ) НАН
України кандидат біологічних наук Андрій Васильович Бавол.
За словами вченого, біотехнології є найперспективнішим та найфінансованішим у світі напрямом досліджень (зокрема й у сільському господарстві). З огляду на це фахівці ІФРГ НАН України протягом тривалого часу працюють над створенням нових і поліпшенням уже існуючих сортів різних рослин – відповідно до нових потреб та зважаючи на глобальні зміни клімату. Для цього науковці застосовують метод клітинної селекції, тобто добору нових форм рослин за допомогою виділення мутантних клітин і сомаклональних варіацій та надійної й ефективної системи розмноження отриманих рослин in vitro. Диференціація та відбір необхідних генотипів здійснюється у селективних середовищах, де із клітин, стійких до певних селективних агентів (наприклад токсинів патогенного гриба), отримують спершу окрему рослину, а потім насіннєве покоління. Цей метод дає змогу долати генотипні особливості форм, що характеризуються низьким регенераційним потенціалом, та одержувати значну кількість вихідного матеріалу цінних форм за короткий проміжок часу в будь-яку пору року (хоча зазвичай виведення нового сорту сільськогосподарської культури, яке потребує
інтенсивної роботи великого колективу науковців як у лабораторії, так і на полі, триває до 10-15 років). Продуктивність отриманих високоефективних форм
м’якої пшениці, толерантних до якомога більшої кількості стресових
чинників, сягає 100-130ц/га (для порівняння: середня урожайність пшениці
в Україні нині складає близько 30ц/га). Що стосується практичного впровадження здобутків інституту, то виведені його співробітниками сільськогосподарські рослини вирощуються на площах понад 1,7 млн га – майже в усіх областях нашої країни.
У своєму інтерв’ю кандидат біологічних наук А.В. Бавол розповів, крім того, про перспективність генетично модифікованих організмів для сільського
господарства, їх корисність для довкілля та людського організму й сумнівний характер досліджень, які доводять протилежне, про співпрацю з іноземними колегами, міжнародний обмін досвідом, технологіями та рослинним генетичним матеріалом, а також про плани щодо організації об’єднань активної наукової молоді з метою поглиблення біотехнологічних досліджень і лобіювання інтересів науковців.
Прослухати аудіозапис: частина 1
Прослухати аудіозапис: частина 2
Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал