Чи зброя масового знищення? Підготувала: класний керівник групи №34 Шпілька О. М. Ужгород-2010 Мета: ознайомити із поняттям «генетично модифіковані організми»



Скачати 136.12 Kb.
Дата конвертації27.01.2017
Розмір136.12 Kb.



УЖГОРОДСЬКЕ ВИЩЕ КОМЕРЦІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

КНТЕУ

Позакласний виховний захід

ГМО - це спосіб нагодувати людство,

чи зброя масового знищення?

Підготувала:

класний керівник групи №34

Шпілька О.М.


Ужгород-2010

Мета: ознайомити із поняттям «генетично модифіковані організми»; розкрити різницю між шкідливими і корисними продуктами харчування; формувати вміння робити висновки; виховувати позитивне ставлення до здорового способу життя.

Попередня робота: збір інформації, яка висвітлює тему здоров’я та генетично модифікованих організмів; оформлення плакатів «Що таке ГМО?», «За і проти ГМО»; підбір відео-сюжету на дану тему.

Ключові поняття: генетично модифіковані організми, трансгени, ГМП, ГМР, ГМТ, ГММ.

Обладнання: плакати, продукти харчування з вмістом та без ГМО, проектор.
Ведучий1.'>Хід заходу

Ведучий1.

Слухайте всі! Слухайте нас!

Наша розмова про тебе, Людино!

Про здоров’я твоїх нащадків!

І просто про те,

Як довше прожити на Землі!

Ведучий2.Сьогодні ми доведемо вам, що основна цінність людини – це здоров’я!

Ведучий1. Їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти. Чим більше їди, тим більше хвороб. (Бенджамін Франклін)

Ведучий2.Найбільша перемога – це перемога над собою, а найганебніше – це бути переможеним своїми пристрастями. (Демокріт)

Ведучий1.Вчені довели за допомогою наукових досліджень, що нормальна тривалість життя людини – 120 років. (Надпис «120»)

Ведучи2.Відомо, що близько 100-літньої межі люди здатні зберігати високу працездатність і гарне самопочуття. Надпис «100»)

Ведучий1.Мікеланджело створював свої шедеври до 89-ти років. Надпис «89»)

Ведучий2.Томас Едісон – до 84-х років. Надпис «84»)

Ведучий1.Віктор Гюго – до 82-х років. Надпис «82»)

Ведучий2.Середня тривалість життя українців – 57 років. Надпис «57»)

Ведучий1.В чому причина? Що робити? Надпис «Що робити?»)

Ведучий2.Людина – частина природи. І саме їй ми зобов’язані своїм існуванням, своєю досконалістю, своєю могутністю.

Ведучий1.Та, на жаль, не завжди ми шануємо природу. Сьогодні людина безжально й бездумно втручається в її володіння, не піклуючись про наслідки своєї діяльності. Людина досягла у пізнанні природи таких висот, що не вагаючись прагне зайняти місце Творця. Прикладом цього є створення генетично модифікованих організмів.

Ведучий2. За прогнозами демографів, в 2000 р. населення Землі становило 6,2 млрд. чол., а до 2025 р. повинне досягти 8,3 млрд. Вчені зайняті розв'язанням проблеми пошуку нових сільгосппродуктів, яких буде багато і які вирощувати й захищати від шкідливих впливів навколишнього середовища буде легко.

Ведучий1.Як усунути навислу над світом і ще не цілком усвідомлену нами загрозу голоду? Розширювати посівні площі, будувати нові ферми? Адже Земля й так забудована й розорана уздовж і поперек. Підвищувати врожайність зернових і виробництво м'яса традиційними способами? Ні, так теж проблему не вирішити. Адже врожайність основних світових культур - пшениці й рису досягла межі. А нескінченні "м'ясні скандали" - те з коров'ячим сказом, то з малайзійськими свинями, то з бельгійськими курми - показують, що робити якісну яловичину, свинину й птаха стає усе сутужніше.

Ведучий2. "Ми завалимо світ нашою їжею й урятуємо його від голоду", - упевнено говорять представники американської компанії "Монсанто" і інших світових лідерів у виробництві генетично модифікованої їжі. Що ж насправді являє собою ця загадкова їжа й наскільки обґрунтовані викликувані нею побоювання?

Ведучий1. З кожним днем нас оточує все більше інформації. Ми віримо тому, що нам кажуть. Ми перестали сумніватись. Чи правильно це? Сьогоднішній випуск передачі «Наше здоров’я» присвячено дуже гучному скандалу, що виріс на Генетично Модифікованих Організмах - ГМО. Що ж це таке, і що так важливо знати про ці три літери?

ПЕРЕГЛЯД ВІДЕО 1

Ведучий2. Отже, «ГМО- це спосіб нагодувати людство, чи зброя масового знищення?!!!»

Ведучий1. Тож вітайте в нашій студії гостей, які знають про ГМО більше ніж ми!

Біотехнолог – Галамба Наталія

Історик генетики - Дудаш Ганна

Інженер -генетик - Боринська Діана

Спеціаліст в галузі селекції рослин – Зінич Наталія

Прихильник ГМО - Кузьо Марія

Противник ГМО – Пузяк Крістіна

Ведучий2.І перше запитання до біотехнолога. Розкажіть нам, для чого була створена модифікована продукція, і, що означають ці літери ГМО?


ГМР

Генетично модифіковані рослини



Мета: покращення корисних характеристик вихідного організму-донора (стійкість до шкідників, морозостійкість, врожайність, калорійність); зниження собівартості продукту.

ГММ

Генетично модифіковані мікроорганізми



ГМТ

Генетично модифіковані тварини



ГМО

ГМО - організми, генетичний матеріал яких був змінений шляхом, що не відбувається в природних умовах, на відміну від схрещування або природної рекомбінації.

Що таке ГМО?




Біотехнолог:

Культурні рослини страждають від бур'янів, гризунів, комах-шкідників, бактерій, вірусів, несприятливих погодних і кліматичних умов. Ці фактори поряд із ґрунтовою ерозією й градом значно знижують урожайність сільськогосподарських рослин. Відомо, які руйнівні наслідки в картоплярстві викликає колорадський жук, а також гриб Phytophtora -- збудник ранньої гнилі (фітофтороза) картоплі.

Біотехнологічні шляхи захисту рослин від розглянутих шкідливих агентів включають: 1) виведення сортів рослин, стійких до несприятливих факторів;

2) хімічні засоби боротьби з бур'янами, гризунами, комахами , бактеріями, вірусами;

Поряд із захистом рослин ставиться завдання підвищення продуктивності сільськогосподарських культур.

Прихильники застосування біотехнологій у сільському господарстві й харчовій промисловості затверджують, що без масового виробництва Гм-продуктів людство просто вмре з голоду, а супротивники вказують на те, що вирішувати проблему недостачі продовольства за допомогою трансгенів - значить міняти одну проблему на іншу, можливо, куди більш серйозну.

ГМО - організми, генетичний матеріал яких був змінений шляхом, що не відбувається в природних умовах, на відміну від схрещування або природної рекомбінації.

Ведучий2. Які прояви ГМО?

Біотехнолог:

ГМО:


  • Генетично модифіковані мікроорганізми

  • Генетично модифіковані тварини

  • Генетично модифіковані рослини

Ведучий1. Коли вперше з’явилися трансгенні організми нам розповість історик генетики.

Історик генетики:

Усе почалося в 1972 році. Коли Пол Берг уперше об'єднав у пробірці в єдине ціле два гени, виділені з різних організмів. І одержав "молекулярний" гібрид, або рекомбінантну ДНК, що сама по собі в природних умовах утворитися ніяк не могла. Потім таку ДНК внесли в бактеріальні клітини. Був створений перший трансгенний організм, що несе гени бактерії й гени мавпи.



Ведучий2. Чи правда, що перші трансгенні продукти були створені фірмою «Монсанто»?

Історик генетики:

Дійсно, перші трансгенні продукти були розроблені фірмою «Монсанто» (США). Компанія Монанто – це світовий лідер біотехнології рослин. Основна продукція - генетично модифіковане насіння кукурудзи , сої , бавовни , а також найпоширеніший у світі гербіцид « Раундап». У 1996 році Монсанто випустила на ринок перші генетично змінені сільськогосподарські культури: трансгенну сою і бавовну, стійку до комах. У 2005 році ця компанія придбала найбільшу насіннєву компанію, що спеціалізується на виробництві насіння овочів і фруктів.



Ведучий1. А як отримують гмо?

Інженер- генетик:

Я спробую вам розтлумачити! ГМ рослини - це рослини, у які вбудовують чужорідні гени з метою розвитку стійкості до гербіцидів і пестицидів, збільшення опірності до шкідників, підвищення їхньої врожайності. Їх одержують шляхом впровадження в ДНК рослини гена іншого організму. Донорами можуть бути мікроорганізми, віруси, інші рослини, тварини й навіть людина. Наприклад, для створення сорту пшениці, стійкої до посухи, використався ген скорпіона. Наскільки страшна абревіатура ГМО дивіться далі у сюжеті.



ПЕРЕГЛЯД ВІДЕО 2

Інженер- генетик: Чиста екологія та здорові українські продукти - ці словосполучення давно лишились в минулому. Наразі в українських лотках більшість фруктів без цяток та не червиві. Це означає, що вони або забиті гербіцидами або генетично модифіковані. Звичайно трапляються і відібрані вручну органічні плоди, однак,зазвичай, перфектність заграничних яблук має іншу причину. Можна тільки припустити, що імпортні фруктів і овочі містять ГМО! Та довести це важко!

Ведучий2.Наскільки поширеною є вирощування ГМ культур?

Спеціаліст в галузі селекції рослин:

З 1996 року публікується світова статистика по обробленню ГМ культур. За цей час зайняті ними площі виросли з 1,7 до 90 млн га (55% яким доводиться на США). По оцінці найбільшої американської біотехнологічної корпорації Monsanto (чиїм насінням засіяне близько 90% всіх площ, зайнятих ГМ-культурами), в 2009 році загальна площа трансгенних посівів у світі досягне 140 млн га.

Унікальна ситуація склалася в Бразилії. На півдні цієї країни фермери вже давно вирощували трансгенну сою, контрабандою завезену із сусідньої Аргентини. Проект закону, що регулює оброблення ГМ-культур, був внесений у бразильський парламент ще в минулому столітті, але його прийняття довго блокувалося супротивниками генної інженерії. У результаті протягом семи років президент країни щорічно підписував «тимчасові дозволи» на посів трансгенних культур на «обмеженій площі» (що визначалася на ділі «від досягнутого», тобто за даними сільськогосподарської статистики попереднього року). У січні 2005 року компромісний варіант закону був, нарешті, прийнятий і набутив чинності. Незважаючи на те, що він передбачає тверді обмеження на оброблення ГМ-культур, зайняті ними площі в перший же рік після прийняття закону виросли з 5 до 9,4 млн га. Залишається лише здогадуватися, яка частина цих полів і в попередні роки була засіяна трансгенною соєю, але тільки тепер потрапила в офіційну статистику. В 2006/2007 р. не менш 50% бразильської сої буде трансгенною. І скільки таких посівів уже існує в країнах, де трансгенне землеробство офіційно не дозволене.

У пресі не раз обговорювалася можливість створити на базі ГМО безін'єкційні вакцини. Уявіть собі: ні дитячих сліз і лементів, ні витрат кваліфікованої сестриної праці. З'їв банан або морквину - і ти вже щеплений. Правда, ентузіастам «їстівних вакцин» поки не вдалося придумати, яким образом трансгенні фрукти або молоко допоможуть білкам-антигенам уникнути переварювання.



Ведучий1.

Які найпоширеніші види модифікованої продукції?

На полицях наших магазинів бачимо, що чимало продукції містять маркування «БЕЗ ГМО» . Це - …, а також з вмістом різноманітних модифікацій. Значення маркування «БЕЗ ГМО» ви вже розумієте. А чи довіряють цим надписам люди дивіться в нашому сюжеті. ПЕРЕГЛЯД ВІДЕО -3

Ведучий2.

Державні органи, дослідницькі інститути, неурядові організації й професійні об'єднання в усьому світі приводять аргументи «за» й «проти» штучного коректування генетичного коду рослин. Однак простому споживачеві розібратися в тому, чим він годує свою родину, вони мало допомагають.

Які аргументи «за» і «проти» ГМО наведуть наші колеги? Надамо слова прихильнику ГМО.

Прихильник ГМО:

У Академії медичних наук після проведених досліджень запевняють про відсутність яких-небудь негативних ефектів для здоров'я людини. Як відзначають фахівці, за два десятки років не було отримано жодного свідчення шкідливості Гм-їжі. «ДНК із генетично модифікованих організмів так само безпечна, як і будь-яка інша ДНК у харчовому продукті». Що стосується переносу генів стійкості до антибіотиків, які використаються при створенні трансгенних рослин, у геном бактерій шлунково-кишкового тракту, то це, на думку дослідників, є «практично неможливим». До жодного із продуктів харчування не застосовуються такі методи перевірки, як до Гм-їжі. Більш строгі перевірки, у свою чергу, роблять ГМ-їжу навіть більш безпечною, чим звичайна, затверджують прихильники біотехкультур. Якби який-небудь Колумб вирішив вирощувати картоплю й годувати нею європейців зараз, а не п'ятсот років тому, дозволу на це він би нізащо не одержав. Багато звичайних культурних рослин містять стільки токсинів, що їх варто було б продавати тільки по рецепту й вживати в гомеопатичних дозах. На жаль, дотепер нікому не спало на думку поставити нескладний експеримент: посадити пацюків на дієту з кавових зерен і пред'явити незалежним експертам результати розтину.

Що стосується побоювань екологів, то, всі існуючі на сьогоднішній день «культурні рослини» і так є результатом мутацій. Крім того, при вирощуванні Гм-культур не потрібно «труїти» ґрунт пестицидами й іншою хімією. А виникнення в комах стійкості до трансгенів, по суті, не більш небезпечно, ніж пристосування шкідників до хімії.

Критики ГМ-продуктів запевняють, що чужі гени можуть викликати в людському організмі непередбачені наслідки, маючи на увазі, що непередбачені - дуже страшні. У пресі були широко розрекламовані досвіди угорського вченого Пуштаі й російської дослідниці Єрмакової, у яких було нібито показане, що годівля пацюків Гм-картоплею або ГМ-кукурудзою приводити до захворювань тварин і високої смертності їхнього потомства. Однак незабаром було показано, що досвіди Пуштаі і Єрмаковій методично вкрай недбалі і їхні результати зовсім недостовірні. За вже два десятки років не було отримано жодного свідчення шкідливості ГМ-їжі. При цьому ні до одним із продуктів харчування не застосовуються такі серйозні методи перевірки, як до ГМ-їжі. Хоча по великому рахунку цих перевірок можна було й не проводити, тому що в організмі людини вся їжа - що ГМ, що не Гм - розпадається на найпростіші елементи, які абсолютно однакові й для ГМ-, і для не-ГМ-їжі. Ми тисячолітями поїдаємо м'ясо тварин, але в жодної людини не з'явилося коров'ячого хвоста або півнячих крил.

Інакше кажучи, можна зовсім точно сказати, що ГМ-продукти харчування не тільки не шкідливі, але завдяки більш строгій перевірці більше безпечні, чим звичайні продукти - будь-який читач зіштовхувався із гнилою картоплею й зацвілим сиром. Проти запису на етикетці важко заперечити, оскільки споживач має право на інформацію. Хоча, з іншого боку, чи багато користі звичайному покупцеві від того, що він знає про зміст у жувальній гумці "підсолоджувача ацесульфама" або "консерванту бензойної кислоти"? Спробуйте провести експеримент і запитаєте в знайомих - а що це таке й чи небезпечно? Результат опитування передбачуваний.

Аргументи за ГМО:
1.    Гм-рослини дають більші врожаї, ніж традиційні культури, і як наслідок – більше їжі.
2.    Рослини можна модифікувати так, щоб вони містили найбільш бажані ознаки (більше поживних речовин і вітамінів, були стійкими до екстремальних кліматичних умов).
3.    Це можливість менш інтенсивно обробляти поля гербіцидами і пестицидами.
4.    Можливість вбудувати вакцини проти різних хвороб.
5.    Гм-іжа дешевша.
Ведучий1. А що скаже нам противник ГМО?

Противник ГМО:

Сьогодні з'являється усе більше доказів того, що ГМО не безпечні. Вважають початок масового використання трансгенів у їжу являє собою ризикований і «ніким не санкціонований експеримент над людством». Як стверджується, трансгени збільшують ризик виникнення небезпечних алергій, харчових отруєнь і мутацій. Крім того, результатом вживання Гм-продуктів у їжу може стати несприйнятливість до антибіотиків.

Перший тривожний дзвінок пролунав в 1999 році, у Дослідницькому інституті Рауетт (Великобританія), під час дослідження виявлено серйозні порушення в роботі кишечнику, печінки й тимуса в пацюків, яких дев'ять місяців годували трансгенною картоплею, модифікованою лектином проліску. У наступні роки були отримані дані про те, що Гм-рослини здатні продукувати токсини й накопичувати канцерогени. Канадські біологи відзначили зниження плідності у свиней, що харчувалися трансгенами. Доктор Мейсон зафіксував у мишей високий "імунну відповідь" на картоплю, модифіковану вірусним білком.

Схожі алергійні реакції спостерігаються й у людей. В 2000 році в США розгорівся скандал навколо Гм-кукурудзи StarLink, що виявилась сильним алергеном. Навесні 2004 року з'явилися повідомлення про дивне захворювання фермерів на Філіппінах. Люди, що проживають поблизу полів, засіяних трансгенною кукурудзою, починали чхати й задихатися від кашлю, однак щойно достатньо було їм переїхати в інші райони країни, як всі симптоми зникали без сліду. Доктор Террі Травік з Норвегії припускає, що ця хвороба могла бути реакцією на токсин, що втримується в пилку Гм-кукурудзи.

Але навіть якщо ми не захочемо вживати трансгенні продукти, уникнути цього нам не вдасться. Корпорації, що роблять Гм-продукти, неодноразово заявляли, що молоко й м'ясо тварин, що харчуються Гм-кормами, залишаються біологічно чистими. Однак в 2004 році було опубліковано кілька досліджень, що ставлять під сумнів цей постулат. У березні 2004 року доктор Террі Травік заявив, що йому вдалося виділити із тканин піддослідних пацюків вірус мозаїки кольорової капусти, що використовується для модифікації зернових рослин. У червні 2004 року вчені із Центра контролю за молочними продуктами Мюнхенського технологічного університету в Баварії (ФРН) уперше виявили сліди Гм-організмів у коров'ячому молоці.

Вітчизняний споживач боїться трансгенів, або генетично модифікованих (ГМ) продуктів. Його турбує, що:



Аргументи проти ГМО:

1. Гм-їжа може змінити генетичний код дорослих, а особливо - дітей, які в результаті виростуть монстрами або недоумками.

2. Гм-їжа викликає онкологічні захворювання, наприклад, рак стравоходу.

3. Гм-продукти - страшні алергени.

4. Гм-їжа - джерело харчових отруєнь.

5. Трансгени роблять нас несприйнятливими до антибіотиків.

6. Нарешті, Гм-продукти просто несмачні.

Ведучий1.

Таким чином, з розвитком Біотехнології як науки ми робимо неминучий і сильний крок в майбутнє. Отже цим кроком мі відкриваємо собі безмежні простори майбутнього. Але що саме дасть трансгенна біотехнологія світу? Як і у будь-якому питанні, тут існують дві основні точки зору. Одна з цих точок погляду покладається на те, що буде значно підвищена продуктивність сільського господарства й харчової промисловості, що навколишнє середовище стане дружнім і гармонійним, що будуть винайдені ліки від СНІДу, від раку, від немічної старості й дурної спадковості. Що світу вистачить їжі. Що трансгенна біотехнологія зробить їжу дешевою. І що це приведе до рішення багатьох проблем країн, що розвиваються. До рятування їх від голоду, убогості й хвороб, пов'язаних з бідністю. Але також на ряду з цією думкою є й інша не менш значима думка, що у світі вже зараз досить продовольства, щоб нагодувати всіх, але гроші, щоб його купити, є тільки в деяких.

Таким чином, при необхідності ефективність існуючого світового сільського господарства вже зараз зможе забезпечити всіх. Також цей глобальній крок в майбутнє лякає людей можливістю зміни генетичного коду дорослих, а особливо - дітей, які в результаті виростуть монстрами або недоумками, лякає страх виникнення онкологічних захворювань, появи харчових отруєнь та підвищення прояву алергій на трансгенні продукти, лякає те, що трансгени зроблять нас несприйнятливими до антибіотиків.

Виходить, якщо ми й зможемо на когось впливати, так це не на себе, а на своїх дітей. А чи скажуть вони нам за це спасибі?



Ведучий 2.

Втім, чого коштують всі наші прогнози? В XVIII столітті вірили, що загальне благо відбудеться від освіти, в XIX - що від пари й електрики, в XX - від атомної енергії ( і нам на сьогоднішній день без них не прожити), в XXI - від генної інженерії. Отже як саме проявить себе Біотехнологія і її Генетично Модифіковані Організми в нашому теперішньому й майбутньому житті покаже час, а нам з вами залишається зберігати великі оптимістичні погляди, адже Наука - рушій прогресу!



Ведучий 1.

На цьому наш випуск програми завершений. Дякуємо всім за увагу!

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал