№2 (1120), березень 2014 р. Га з е та н а ц І о н а л ь н о г о у н І в е р с и т е т у Х а р ч о в и Х т е Х н о л о г І й



Скачати 191.35 Kb.

Дата конвертації09.12.2016
Розмір191.35 Kb.

ГА ЗЕТА НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, березень 2014 р.
ГА ЗЕТА НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, березень 2014 р.

2
Розпочалося воно з обговорення ситуації у Автономній Республіці Крим та пропозиції ректора університету
Сергія Іванова ухвалити звернення до студентів АР Кримі, зокрема, відокремлених структурних підрозділів нашого університету – Сімферопольського коледжу та Керченського політехнічного коледжу про готовність нашого навчального закладу прийняти на навчання вусі структурні підрозділи всіх бажаючих продовжити навчання студентів відповідно до обраних ними спеціальностей. Звернення було ухвалене одноголосно.
Далі за доброю традицією прозвучали привітання на адресу тих членів вченої
ради, хто відсвяткував свої дні народження між засіданнями, та були вручені
відзнаки і атестати професора і доцента.
Ректор університету Сергій Іванов вручив атестат професора Марії
Буковинській (кафедра менеджменту атестат доцента Ользі Теслі
(кафедра технології хлібопекарських і
кондитерських виробів, Юрію Рєз
- ніченку (кафедра технології цукру і
підготовки води, Світлані Литвинчук
(кафедра фізики, Ірині Бабич (кафедра біотехнології продуктів бродіння і
виноробства);
– нагрудний знак Відмінник освіти»
професору Олексію Буляндрі;
– Почесну грамоту університету Ніні
Гречко і Людмилі Черноус;
– Диплом та кубок за перемогу уму Всеукраїнському фестивалі-кон- курсу виконавців на народних інструментах «Провісень» по класу бандури студенту університету Олександру
Малахатьку.
Далі вчена рада працювала відповідно до порядку денного Розглядалися кадрові питання, висунення роботи на здобуття Державної
премії України в галузі науки і техніки,
підсумки зимової екзаменаційної сесії,
досягнення, проблеми і перспективи розвитку факультету технології оздоровчих продуктів і харчової експертизи, інформація про виконання рішень вченої ради та поточні питання.
З питань порядку денного виступили та взяли участь у обговореннях:
ректор університету Сергій Іванов,
проректори Володимир Криворотько,
Тетяна Мостенська, Андрій Чагайда,
вчений секретар Надія Волощенко,
декани факультетів Лариса Арсень
-
єва, Михайло Масліков, Олександр
Шевченко, голова комісії ректорського контролю Сергій Шульга, директор
Науково-технічної бібліотеки Наталія
Левченко, завідувачі кафедр Валерій
Мирончук, Володимир Ковбаса, Ігор
Ельперін, Олександр Мазуренко. Учасників та відвідувачів заходу привітали ректор університету Сергій
Іванов, представник генерального спонсора – компанії Миронівський хлібопродукт», представники Центру працевлаштування Імпульс, а також компаній-учасників.
Кар’єрні можливості, вакансії, програми стажувань та пропозиції з неповною зайнятістю для студентів та випускників всіх факультетів нашого навчального закладу презентували такі відомі компанії, як «Мілкіленд»
(бренди «Добряна», «Milkiland», «Коляда»,
«Останкинское», «Laki», «Ostrovia»), «Сушия»,
«Сільпо», Край, «Carlsberg» (бренди
«Славутич», Львівське, «Tuborg», «Carlsberg»,
«Holsten», «Corona», Балтика, «Арсенал»,
«Хмільне», «Somersby», Квас Тарас Gus» та інші, «Sun In Bev» (бренди
«Чернігівське», «BUD», «Stella Artois»,
«BECK’S», «Рогань», «Hougarden», Янтар, «Staropramen» та інші, Грона Sugar Company», «Балтик Майстер Україна, Миронівський хлібопродукт».
Крім того, під час виставки працювали тренінги зі складання резюме, майстер-класи з проходження співбесіди, а також відбувалися презентації кар’єр- них можливостей в кращих компаніях.
Подібні заходи – це унікальна можливість для молодого спеціаліста особисто зустрітись із представниками кращих компаній України, дізнатися про кадрові потреби бізнесу, поспілкуватись з менеджерами, познайомитися з критеріями відбору персоналу в різні компанії, подати своє резюме на відкриті вакансії та виявити потрібні
компетенції сучасного спеціаліста —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
19 березня відбулося планове засідання вченої ради університету.
З ДУМКОЮ ПРО МАЙБУТНЄ лютого в університеті відбулася
«Виставка вакансій - День кар’єри
НУХТ 2014». Проект був започаткований у минулому році Центром працевлаштування Імпульс (відділення) за сприяння Центру працевлаштування студентів нашого університету. Цього року генеральним спонсором виставки виступила компанія Миронівський хлібопродукт».
ПЛАНИ І ЗВІТИ
ПЛАНИ І ЗВІТИ

3
Народився ГО. Прейс в м. Бела Сед - лець кого повіту Холмської губернії
(нині Польща) всім ї вчителя. Батьки з дитинства привили юнакові бажання до навчання. Трудову діяльність розпочав з 1929 р. у робітничому колективі на славетному київському заводі
ім. Леп се техніком, а потім і майстром.
Бажання вчиться змусило молодого верстатника паралельно з роботою на заводі піти навчатися на вечірнє відділення у Київський політехнічний інститут. В 1935 р. після закінчення машинобудівного факультет КПІ ГО. Прейс вирішив продовжити навчання в аспірантурі на кафедрі технології машинобудування КПІ, де захопився науковою тематикою, що пов’язана з розробленням технологій швидкісного оброблення металів різанням. Результати наукової роботи були впроваджені на машинобудівних підприємствах і забезпечили суттєве підвищення продуктивності праці. Після захисту в 1938 р. кандидатської дисертації він працює доцентом кафедри технології машинобудування, а згодом стає ще деканом вечірнього факультету КПІ.
Під час Великої вітчизняної війни
Г. О. Прейс працював на великому літакобудівному заводі ім. Горбунова забезпечував Радянську армію авіаційною технікою. Своєю наполегливою працею на посадах начальника цеху, заступника головного технолога
і начальника виробництва ГО. Прейс зробив вагомий внесок у перемогу у вітчизняній війні. Його праця відзначена орденом Червоної Зірки та багатьма медалями.
З 1947 року ідо кінця своїх днів
Георгій Олександрович зв’язав свою долю з Київським технологічним
інститутом харчової промисловості
(сьогодні – Національний університет харчових технологій).
У 1948 році на одному з провідних факультетів він організував і очолив кафедру технології металів (в подальшому кафедра машинобудування,
стандартизації та сертифікації обладнання, яку він очолював понад років. Свої наукові інтереси він пов’язував із проблемами тертя та зношування елементів технологічного обладнання харчових виробництв,
став одним із фундаторів київської
школи трибології. В 1963 ГО. Прейс захистив докторську дисертацію
«Збільшення довговічності обладнання підприємств харчової промисловості від підвищення зносостійкості
його деталей».
У докторській дисертації Георгій
Олександрович узагальнив результати багаторічних досліджень процесів зношування деталей обладнання різних галузей харчової промисловості.
Він вперше звернув увагу на особливий вид зношування робочих органів машин, які спрацьовуються притерті тільки з харчовими продуктами і технологічними середовищами.
Георгій Олександрович Прейс створив авторитетну наукову школу, з якої
вийшли 5 докторів технічних наук та понад 20 кандидатів наук. Він є автором більше 250 наукових публікацій монографій, 3 підручників. Особливу увагу в своїх працях він приділяв впливу різноманітних технологічних рідинна процеси зношування деталей обладнання харчової промисловості.
Ці процеси він розглядав із позиції
фізико-хімічної механіки матеріалів, металофізики, матеріалознавства, електрохімії. В науковій школі
Г.О. Прейса започатковано використання потенціостатичних методів дослідження процесів корозійно-меха- нічного зношування притерті в рідинних середовищах. Ці методи у подальшому набули визнання в трибології.
Г. О. Прейс був організатором багатьох наукових конференцій по підвищенню зносостійкості і терміну служби машини. Він активно працював у багатьох спеціалізованих вчених рядах, в Науковій раді з фізико-хіміч- ної механіки АН УРСР, був членом
Наукової ради з тертя та мастил при
АН СРСР, очолював Київську обласну науково-технічну раду машинобудівної промисловості.
Завдяки енергії і наполегливості
Георгія Олександровича з 1972 р.
випускається авторитетний серед трибологів збірник Проблеми тертя та зношування, головою редакційної
колегії якого він був до кінця життя.
Професор ГО. Прейс був не тільки авторитетним, шановним науковцем.
Його підручник з технології машинобудування і досі залишається одним із кращих в цьому напрямі. Студенти,
яким поталанило слухати лекції
Георгія Олександровича, відзначають і
згадують їх, як взірець педагогічної
майстерності. Крім того, все життя ГО. Прейс вів активний здоровий образ життя, займався спортом. Й досі моряки та корабели Одеси згадують «ефект
Прейса», завдяки його високої майстерності стрибкам у воду в умовах відкритого моря. Талановитий організатор, чудовий лектор, чуйна людина – таким він назавжди залишиться в пам’яті своїх учнів.
С. І. Блаженко,
декан факультету інженерної
механіки та пакувальної техніки
Є. В. Штефан,
завідувач кафедри
машинобудування, стандартизації
та сертифікації обладнання
О. І. Некоз,
професор кафедри
машинобудування, стандартизації
та сертифікації обладнання
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
30 листопада 2013 р. виповнилось 103 роки з дня народження одного з видатних вчених нашого університету, ім’я якого носить одна з іменних стипендій – професора Георгія Олександровича Прейса.
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bВИДАТНИЙ ВЧЕНИЙ

4
Денна форма навчання :
За статистичними даними на сесію було винесено екзаменів, не більше трьох на сесію, на модульний контроль- 164 навчальних дисципліни. У сесії брали участь 6799 студентів денної форми навчання, тобто 97% від загального контингенту студентів стаціонару в кількості 7017 осіб (слайд №3).
Успішність студентів по університету на етапі закінчення сесії становить 94,7 %, а показник якості знань – 65,5 %
(% "4" і "5" від загальної кількості оцінок. Порівняно із зимовою сесією 2012-2013 н.р. показники успішності знизились
(слайд №4).
Якщо порівняти з середнім показником успішності по університету (що складає 94,7%), то найвища успішність за цим показником на таких факультетах готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ), автоматизації і комп’ютер- них систем (АКС), бродильних, консервних і цукрових виробництв (БКЦВ), а явно нижча від загальноуніверситетського показника успішність на факультетах енергетики і енерго- менеджменту (ЕН), інженерної механіки та пакувальної техніки (ІМПТ), що й ілюструє діаграма (слайд 5).
Вищий за середній показник якості успішності на факультетах хлібопекарських і кондитерських виробництв (ХКВ)
(76,6%), БКЦВ (75%), технології м’ясо-молочних і парфумер- но-косметичних продуктів (ТММПКП) (74,4%) та технології
оздоровчих продуктів і харчової експертизи (ХЕТОП)
(69,4%). Найнижчий показник якості успішності на факультеті ЕН (54%). В цілому показники абсолютної і якісної успішності знизились порівняно з минулим роком за винятком факультетів ІМПТ та ТММПКП (слайд 6).
Проаналізовано успішність студентів-першокурсників. В
цілому успішність студентів перших курсів по факультетах представлена на слайді (слайд 7). Статистичні дані свідчать про високий рівень навчальної дисципліни студентів (середній абсолютний показник – 94,3%). В той же час показники якості знань в середньому дорівнюють 59,4%. Найвищий показник на факультеті ХЕТОП (75%), найнижчий – ЕН (В порівнянні з зимовою сесією минулого навчального року якість знань зросла на факультетах ХЕТОП, економіки і
менеджменту (ЕіМ), БКЦВ, обліку, фінансів та підприємницької діяльності (ОФПД), ІМПТ. Значно знизились показники на факультетах АКС та ЕН (слайд 8). У розрізі факультетів склад оцінок за результатами сесії
ілюструє таблиця (слайд 9) та діаграма (слайд 10).
Представлені дані свідчать, щонайбільший відсоток незадовільних оцінок отримали студенти факультету ІМПТ, задовільних ГРТБ та АКС. В той же час відмінні оцінки пріори- тетно отримали студенти факультету ХЕТОП.
Успішність студентів 2,3,4 курсів в середньому свідчить про зростання якісних показників з 2 по 4 курс (слайд 11).
Але спостерігається і зниження показників на факультеті біотехнології та екологічного контролю (БТЕК) з 72,8% дона факультеті АКС – з 67% до 47,8%. Доцільно звер- www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
Пропонуємо до уваги читачів аналіз результатів зимової
екзаменаційної сесії, яка відбувалась відповідно до затверджених графіків навчального процесу на денній формі
навчання з 23 по 29 грудня 2013 року, на заочній формі
навчання – з 15 по 26 лютого 2014 року. Варто зазначити,
що рішенням вченої ради університету від 16 жовтня року було надано перевагу застосуванню модульного контролю в системі оцінювання знань студентів, тому на сесію виносились до трьох екзаменів відповідно. Результати екзаменаційної зимової сесії студентів університету за двома формами навчання у поточному навчальному році виглядають наступним чином:
ЯКІСТЬ ЗНАНЬ ПІДТВЕРДЖУЄ СЕСІЯ

5
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bнути увагу керівництву факультету ЕН на занадто низькі
показники якості знань студентів першого курсу – 38% і на 2 курсі. Студенти старшого курсу бакалаврату і «спеціалісти»
успішно склали зимову екзаменаційну сесію, про що свідчать абсолютні і якісні показники успішності (слайд 12).
Високі якісні показники знань продемонстрували студенти факультетів БКЦВ, ОФПД та ХКВ. Найвищі якісні показники студентів-магістрів спостерігаються на факультетах ХКВ,
БКЦВ, ТММПКП, ІМПТ та ЕН.
Аналіз успішності та якості знань студентів був би неповним, якби не було проаналізовано, скільки все ж таки студентів склали усі екзамени на "відмінно. За результатами зимової сесії 511 студентів склали сесію на відмінно, що складає 7,3% від загальної кількості студентів. За академічну заборгованість на кінець сесії відраховано студентів денної форми навчання, що складає 1,3% від загального контингенту студентів денної форми навчання.
Кількість відмінників, що отримують підвищену стипендію становить 504 особи (7,2%).
Заочна форма навчання :
Аналогічний аналіз проведений за результатами сесії студентів, які навчаються заочно Таку поточному навчальному році значно знизилась абсолютна успішність студентів заочної форми навчання та збільшилась кількість незадовільних оцінок, показник якості
досить низький (для окремих факультетів менше 20%)
(слайд 13). Варто відзначити найнижчі показники якості по факультетах ІМПТ (16,6%), ОФПД (17,2%) та АКС (Факультет БТЕК в порівнянні з іншими продемонстрував найвищий показник якості знань, який становить 37,5%
(слайд 14). На цьому факультеті кількість оцінок «відмінно»
становить 8,9% і добре – 31,2%. На трьох факультетах університету значна кількість незадовільних оцінок – БКЦВ
(16%), ІМПТ (12,6%), ЕН (Зниження показників абсолютної успішності можна пояснити об’єктивними причинами, пов’язаними з напруженням соціально-політичної ситуації в Києві саме під час лаборатор- но-екзаменаційної сесії студентів заочної форми навчання.
У той же час констатуємо, що екзаменаційна сесія студентів заочної форми навчання проведена відповідно до затвердженого графіка навчального процесу і організована за чинними нормативними документами, які регламентують освітню діяльність ВНЗ України.
Таким чином, аналіз зимової екзаменаційної сесії свідчить про необхідність подальшого конструктивного обговорення
її результатів на засіданнях кафедр, старостатах, вчених радах факультетів із прийняттям відповідних рішень, а також самоаналізу збоку викладачів.
Г. Власова,
начальник навчально-методичного відділу

6
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ

7
Березень 2014 року став урожайним на кулінарні майстер-класи,
організовані журналом «КаБаРе/ШИК»
та компанією Н ВІО Net» за підтримки Європейського Союзу. Три майстер-класи від кращих шеф-куха- рів, які говорили про якість, користь та безпечність органічних продуктів, а також готували страви високої кухні,
мали змогу відвідати студенти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, які навчаються за напрямами підготовки «Харчові
технології та інженерія та «Готельно- ресторанна справа».
Розпочалися зустрічі студентів із фахівцями зі спілкування з власником кулінарної студії «Healthy Food», шеф- кухарем Ігорем Дубляком. У лабораторії технології продукції
ресторанного господарства відбувалося кулінарне шоу, результатом якого стали теплий салат із перепілками під апельсиново-персиковим соусом та мільфей (оригінальний французький десерт із листового тіста зі
свіжими фруктами. Для приготування страв Ігорем Дубляком були використані лише органічні овочі та фрукти,
надані компанією «Hellas BIO Після закінчення майстер-класу студенти могли поспілкуватися з шефом,
який поділився досвідом щодо приготування смачних та здорових страв,
натхнення для створення яких знаходить у гастрономічних подорожах.
Натуральні свіжі продукти, дотримання принципів здорового харчування та гарний настрій – так «з’являються»
кулінарні шедеври у студії «Healthy
Food». Не боятися експериментувати та постійно вдосконалювати професійні навички, відвідуючи майстер-класи шеф-кухарів різних гастрономічних напрямів, радив Ігор Дубляк майбутнім спеціалістам ресторанної справи.
Наступний кулінарний майстер- клас та семінар, присвячений органічним овочам та фруктам, а також тенденціям їх використання у сучасному ресторанному бізнесі презентував шеф-кухар Дмитро Радченко, який готував теплий салат із креветками під вершково-цитрусовим соусом та десерт – фрукти під гострим соусом з сиром брі та морозивом в паніровці з п’яти перців.
Дмитро Радченко є тренером-кон- сультантом школи ресторанного бізнесу Класик із напрямів Підвищення рівня кваліфікації кухарів, Кулінарні майстер-класи», Кухня, має
досвід роботи у сфері ресторанного господарства 12 років, пройшов шлях від кухаря до су-шефа і шеф-кухаря.
Серед його досягнень і позиція спец- кухаря Верховної Ради України, і
шеф-кухаря ресторану «Mallina», і
готельно-ресторанного комплексу, і ресторану в «Dream Hous Hostel», а також досвід роботи у кейтеринговій компанії та участь у телепроектах.
Під час майстер-класу Дмитро
Радченко проявив себе як досвідчений педагог та фахівець із багаторічним досвідом у сегменті HoReCa, підкоривши студентів своєю майстерністю.
Завершили серію майстер-класів
Сергій Горлачев, віце-президент
Київської Асоціації Шеф-Кухарів, фуд- продюсер та Ярослав Лиско, бренд- шеф-кухар, майстер таїландського королівського карвінгу, один із кращих кухарів України за версією каналу
СТБ, які разом заснували Творче об’єднання кулінарної громадськості
«ШЕФ group». На кухні лабораторії
технології продукції ресторанного господарства вони представили до уваги присутніх студентів технологію теплого салату з качиною грудкою під карамелізованим соусом та десерт фруктовий рол із ванільним соусом.
Сергій Горлачев та Ярослав Лиско спілкувалися зі студентами про стан та тенденції кулінарного ринку, вміння швидко реагувати на його зміни,
досвід організації масштабних кулінарних акцій із залученням медіаресурсів та спонсорів, а також кулінарні телешоу, які завойовують українського глядача.
Такі майстер-класи, відвідування яких вже стало традиційним для студентів факультету готельно-ресторан- ного та туристичного бізнесу, дозволяють їм отримати цінні професійні поради від відомих висококваліфікованих фахівців і ефективно використовувати
їх у майбутній практичній діяльності.
О. Усатюк,
асистент кафедри технології
харчування та ресторанного бізнесу
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
Однією з форм навчального процесу, яку широко використовують на кафедрі технології харчування та ресторанного бізнесу є майстер-класи від фахівців технології харчування та готельно-ресторанного бізнесу.
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bПРОФЕСІОНАЛИ & ПЕДАГОГИ

8
Коледж ресторанного господарства- державний вищий навчальний заклад ІІ рівня акредитації, який являє
собою багаторівневу систему профо- рієнтації, підготовки і перепідготовки кадрів для харчової промисловості,
ресторанного господарства, торгівлі,
економіки і сфери приватного підприємства нашої країни. Коледж створений уроці на базі Київського технікуму громадського харчування, який розпочав свою діяльність уроці на основі технологічного і механічного відділень технікуму радянської торгівлі.
За роки існування навчального закладу накопичений значний педагогічний досвід, створені багаті традиції,
міцна матеріальна база, але головне - особлива атмосфера, у якій трудиться колектив однодумців, працівників, які
знають свою справу і уболівають за неї душею. Протягом чотирьох десятиліть у коледжі здобули освіту понад 25 тисяч спеціалістів для підприємств ресторанного господарства різних типів та форм власності, їдалень закладів освіти, охорони здоров’я.
Колектив викладачів і майстрів виробничого навчання спрямовує свої
зусилля на забезпечення високої
якості підготовки спеціалістів. Коледж має навчальний корпус, в якому розміщено добре обладнаних кабінетів. Сьогодні у коледжі навчається близько тисячі студентів денної та заочної форм навчання. На курсах підготовки та підвищення кваліфікації
кадрів, які працюють при коледжі,
навчається багато працівників підприємств торгівлі та ресторанного госпо- дарства.
Паралельно із глибоким вивченням теоретичних дисциплін велика увага педагогів приділяється практичному навчанню студентів. Виробнича практика проводиться на кращих підприємствах харчування – у закладах харчування Кабінету Міністрів України,
Верховної Ради України, у провідних ресторанах, на хлібозаводах, макаронній фабриці м. Києва. Всі випускники навчального закладу можуть продовжити здобувати вищу освіту в нашому університеті на старших курсах за скороченим терміном.
Нині у коледжі готують фахівців за наступними спеціальностями Виробництво харчової продукції, Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів»,
«Ресторанне обслуговування, Бухгалтерський облік, Монтажі обслуговування холодильно-компресорних машин та установок».
Фахові таємниці студенти опановують на відділеннях технологічному, де готують молодших спеціалістів за спеціальностями Виробництво харчової продукції (денна, заочна та екстернатна форми навчання) і Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства і торгівлі (денна форма навчання економіко-технічному, де ведеться підготовка молодших спеціалістів за спеціальностями Виробництво хліба, макаронних виробів і харчокон- центратів», Бухгалтерський облік»,
«Монтаж і обслуговування холодиль- но-компресорних машин та установок (денна, заочна та екстернатна форми навчання заочному (здійснюється навчання молодших спеціалістів за усіма спеціальностями та бакалаврів за напрямом підготовки Харчові технології та інженерія. Спеціальність Виробництво харчової продукції – провідна спеціальність коледжу. Випускники отримують кваліфікацію техніка-технолога за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст та робітничі професії кухаря го, го розрядів, офіціанта го розряду. На заняттях студенти вивчають як традиційну, такі українську кухню, а також кухні народів світу. Теоретичні та лабораторно- практичні заняття проходять на високому науково-методичному рівні.
Колектив викладачів спрямовує свою роботу на формування професійно- значущих якостей у майбутнього фахівця, впровадження нових ефективних методів і засобів навчання,
передового педагогічного досвіду. У
навчальному процесі широко використовуються навчальні фільми по обробленню продуктів, приготуванню та подачі страв, тощо.
Ресторанний ринок України наближається до європейської моделі. Все більше уваги ресторани приділяють тому, щоб навіть у дрібних деталях відповідати тим високим стандартам, які
надає Європа. Колектив коледжу не стоїть осторонь інновацій, тож цілком закономірним було започаткування навчання за актуальною нині спеціальністю Ресторанне обслуговування».
Ця спеціальність є наймолодшою в коледжі і найбільш популярною серед абітурієнтів.
Студенти відділення проходять практику в провідних закладах ресторанного господарствам. Києва –
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
Продовжуючи знайомити зі структурними підрозділами нашого університету, представляємо до уваги читачів Київський коледж ресторанного господарства…
ЗІ СМАКОМ МРІЇ

9
«Президент-готель», готель Київський, ресторан Русь, готельний комплекс Київ, їдальня Кабінету
Міністрів України, їдальня Верховної
Ради України, кафе «Вінігрет» тощо. Історія викладання спеціальності
«Виробництво хліба, кондитерських,
макаронних виробів та харчоконцент - ратів» у Коледжі ресторанного господарства починається із 1998 року.
Найдревніша професія пекар та найпривабливіша – кондитер створили цю спеціальність.
Після закінчення навчання за цим фахом випускникам присвоюється кваліфікація техніка-технолога хлібопекарського, кондитерського, макаронного виробництва та виробництва харчових концентратів.
Основними спецдисциплінами є
«Технологія хлібопекарського та макаронного виробництв, Технологія кондитерського виробництва, Технологія харчових концентратів, Техно - хімічний контроль сировини, напівфабрикатів та готової продукції»,
«Обладнання хлібопекарського, макаронного та кондитерського виробництві т.д.
Велика увага надається практичній підготовці студентів. Тому навчальним планом передбачено проведення чотирьох видів практик, які проходять на провідних підприємствах хлібопекарської галузі м. Києва, а також у кондитерських цехах закладів ресторанного господарства. Так, наприклад,
під час навчальної практики студенти ознайомлюються з такими підприємствами як хлібокомбінати №1, №10,
№11 м. Києва, дослідний хлібозавод м. Києва, Булочно-кондитерський комбінат м. Києва, АТ «Київмлин»,
Бориспільський завод продтоварів тощо.
Теоретичні та лабораторні заняття проводять викладачі, які мають великий практичний досвід, а також молоді
науковці: кандидати технічних наук,
аспіранти, магістранти.
Спеціальність Бухгалтерський облік також є досить молодою. Започаткована вона уроці і забезпечує фахівцями обліково-економічну роботу в організаціях, установах, підприємствах торгівлі, ресторанного господарства, різних галузей діяльності усіх форм власності. Викладацький колектив працює в ногу з часом. На своїх заняттях викладачі
впроваджують новітні технології
навчання, використовують різноманітні засоби навчання. Крім фахової
підготовки студенти також вивчають сучасні комп’ютерні програми та технології С, ПАРУС. Навчальний процес проходить в аудиторіях та лабораторіях коледжу, комп’ютерних класах,
із використанням сучасних комп’ю
- терних технологій, Internet. За час навчання у коледжі студенти ознайомлюються із сучасним програмним забезпеченням та обладнанням, набувають практичних навичок,
проходять виробничу та переддипломну практики на підприємствах ВАТ
«Київхліб», Київенерго, бухгалтеріях ресторанів м. Києва, їдалень Національного університету ім. Т.Г.Шевчен - ка, нашого університету. Історія спеціальності Монтажі обслуговування холодильно-компре- сорних машин та установок починається з часів створення коледжу уроці. У наш час холод використовують більш ніжу галузях народного господарства – в харчовій промисловості для виробництва та зберігання харчових продуктів, на транспорті для оброблення та перевезення продуктів, на підприємствах торгівлі та громадського харчування. Крім того, холод використовують на будівництві метро та гребель, у металургії
та машинобудуванні, в хімічній, газовій, нафтовій промисловості, в шахтах, медицині та фармакології, в квітникарстві, для створення льодових стадіонів. Останнім часом дуже широко застосовується кондиціювання повітря, яке неможливе без холодильних установок.
За час навчання у коледжі студенти вивчають електротехніку та основи електроніки, холодильну техніку, автоматизацію холодильних машин та установок, холодильну технологію харчових продуктів, кондиціювання повітря, охорону праці та інші дисципліни. Коледж має добре оснащені
навчальні лабораторії. Сучасну підготовку з інформаційних технологій студенти отримують в сучасних комп’ю - терних класах із новітніми ЕОМ,
локальними мережами та доступом до Internet. Поряд із теоретичною підготовкою студентів велика увага приділяється і
практичній підготовці. Навчальним планом передбачені три види практики навчальна – слюсарна та механічної обробки металу з отриманням робочої професії, технологічна за спеціальністю по обслуговуванню та ремонту холодильних установок,
переддипломна. За час проходження технологічної та переддипломної
практик студенти отримують розряд електромеханіка холодильного та торговельного обладнання та розряд машиніста холодильних установок.
Навчаючись у навчальному закладі,
студенти беруть участь у різноманітних конкурсах професійного спрямування,
чемпіонатах України з кулінарного мистецтва, на яких коледж неодноразово виборював призові місця і отримував срібні та бронзові нагороди.
Велика увага в коледжі приділяється фізичному вихованню та спорту.
Спортивні команди коледжу беруть участь у всіх змаганнях на першість
Печерського району там. Києва.
У всіх сферах життєдіяльності людини є місце фахівцям з дипломами
Коледжу ресторанного господарства
Національного університету харчових технологій, про що красномовно свідчать численні схвальні відгуки роботодавців. Мрії тих, хто прагне успіху, збуваються у випускників нашого навчального закладу, і смак перемог відчувається вже на перших сходинках до успіху – у коледжах і технікумах НУХТ!
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років
10
Вся країна масштабно відзначала цю визначну дату. Не виняток і
навчально-науковий комплекс нашого університету, де відбулася низка цікавих, яскравих заходів.
З нагоди вшанування пам’яті
Великого Кобзаря на відділенні загальноосвітньої підготовки Волинського технікуму нашого університету відбувся конкурс читців поезії Т. Г. Шевченка. Ведучою заходу стала студентка групи Олена Шнайдер, яка майстерно продекламувала поезію Кобзаря «І
живим, і мертвим, і ненародженим…».
Студенти читали сильні, влучні, безсмертні слова Тараса Шевченка,
якими він пробудив у народі його національну гідність, самоусвідомлення. Вони показали неабияку підготовку, декламуючи твори Великого
Кобзаря з надзвичайною ораторською майстерністю, щирістю та проникливістю. А також доказали свою активну життєву позицію та любов до своєї
держави, адже продекламували патріотичні поезії Кобзаря Великий льох, Мені однаково, «Заповіт»,
«Думка», Минають дні, минають ночі»,
«Якби визнали паничі, Лічу в неволі
дні і ночі, «Козачковському» та інші.
Студенти Полтавського технікуму харчових технологій нашого університету дослідили перебування Тараса
Шевченка на Полтавщині, куди
Шевченко приїжджав тричі уроках і відвідав загалом понад 50 населених пунктів,
зав’язав багато знайомств, написав багато нових творів.
На Полтавщині доля звела Т. Шевченка з двома жінками, які залишили слід в його серці – Ганною Іванівною
Закревською і княжною Варварою
Миколаївною Рєпніною. Позмагалися полтавчани і у кращому декламуванні
поезій Кобзаря.
У Сумському технікумі харчової промисловості нашого університету відбувся тиждень Шевченківських днів, у рамках якого презентували театралізовану виставу Шевченко у моєму серці, конкурс творчих робіт студентів Дорогами Тараса та засідання гуртка Літературні подорожі на тему
«Тарасові музи».
У Свалявському технічному коледжі
відбулися Шевченкові читання, де звучали поезії поетів Закарпаття лауреатів Шевченківської премії, а студенти поставили п’єсу «Катерина».
Із задоволенням слухали викладачі і
студенти коледжу виступ митців
Закарпатського заслуженого академічного хору під керівництвом заслуженого працівника культури України,
доцента Наталії Петій-Потапчук, який виконав художні твори Великого
Кобзаря. Конкурс читців відбувся і у
Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості. А кафедра українознавства університету ініціювала поетичний вечір за участю студентів-
іноземців, які читали поезії Кобзаря рідними мовами. Звучав в університеті і академічний спів – під час сольного концерту
Муніципальної академічної чоловічої
хорової капели ім. Л.М.Ревуцького,
яка представила програму Слова твої, Великий Кобзарю, у серці піснею лунають. А ще проводили конкурси стіннівок і
вишиванок, а також організовували тематичні книжкові виставки і конференції березня в університеті відбулася
Всеукраїнська конференція молодих учених, аспірантів і студентів
«Творчість Т.Г.Шевченка: погляд крізь віки, організована фахівцями кафедри українознавства.
Про Шевченка-художника цікаво й емоційно розповіла завідувач відділу
Національного музею Тараса Шевченка Ольга Косицька. Епістолярну спадщину Кобзаря досліджував викладач Полтавського технікуму харчових технологій нашого університету
Артем Довгий.
Змістовні й насичені цитатами доповіді презентували студенти. Відомий і
невідомий Шевченко постав перед учасниками і гостями конференції.
Йшлося про історію України в поезіях
Кобзаря, про перші кроки на ниві
поезії й зростання поетичної майстерності, про захопленість малюванням,
офорти й гравюри, спроби зайнятися скульптурою, про невідомі твори, що дійшли до наших днів лише як згадки у листуваннях, про Бога у творчості
Шевченка, про жінок в його житті й образ жінки у поемах митця, про мрії
Кобзаря про майбутнє України, про його громадську діяльність.
Про вшанування пам’яті Шевченка у своїй країни розповіли студенти з
Узбекистану. Артистично й експресивно прочитала уривок з балади
«Тополя» студентка факультету технології оздоровчих продуктів і харчової
експертизи Катерина Ярош. А у підсумку визначили заповіт, який залишив Провидець нам, своїм нащадкам берегти й розбудовувати Україну —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
ВІДОМИЙ І НЕВІДОМИЙ
9 березня 2014 року виповни-
лося 200 років від дня народ-
ження генія українського наро-
ду, поета, прозаїка, художника
Тараса Григоровича Шевченка.

11
На ювілей ХЕТОП
Ця осінь все розставить на місця,
Забутий досвід змусить пригадати…
Схвильовано забилися серця
В очікуванні пам’ятної дати…
Історію НУХТа згадаю я
130 років – саме стільки часу
Мине від того місяця і дня,
Коли засновані Смілянські класи. Вони зазнали змін за ці літа,
Дощем опалий милості пролились…
Але ніяк не скінчиться етап,
Коли єдина стала – це… мінливість. Вона зробила рух подій і дат Циклічним – і водночас поступальним…
Чим нехтує шановний деканат Хто визначає перших і останніх Розширивсь значно університет – Вже й не пізнати в нім колишні класи!..
ХЕТОП, наш наймолодший факультет,
Заснований за вимогами часу…
Ця осінь – час початку і кінця,
Час видатись покірним і шаленим…
Вона усе розставить на місця. Важлива осінь. Перед’ювілейна.
Пам’яті Анастаса Микояна
У НУХТа ювілей багаторічний. На ньому кожен з нас, не тільки я,
Згадає інститут технологічний
І прізвище вірменське Микоян. Він недарма поставлений наркомом – Розквітла промисловість харчова,
І КТІХП, що звався КІТЦ п’ять років тому, Цього вірмена в назві вшанував. Понад дверима вішали яскравий
Портрет, дбайливо вміщений під скло…
Як ставитись до цього – Ваша справа. Лишене забувайте це було. Століття почалося двадцять перше,
І вжене КТІХП відвідує студент. Високий статус інститут одержав – Національний Університет…
Нові приходять групи і потоки.
Їм і без цього вистачає справ,
І тільки першокурсниця ХЕТОПа
Про Микояна пише реферат…
Перед її очима – той яскравий
Портрет, дбайливо вміщений під скло…
Як ставитись до цього – Ваша справа. Лишене забувайте це було.
Окисно-відновна реакція
Твої очі – холодні, як крига на полюсі. Ти випалюєш ними незміряну пустку. Яне стану кричати надірваним голосом Із квіток польових обривати пелюстки. Перша зустріч – реакції каталізатором, Про яку надто пізно для себе дізнались Ми – сполуки-молекули, складені з атомів, Хоч моя спеціальність – хімічний аналіз. Наша зустріч – реакції каталізатором, А розплата за неї – пекучими слізьми. Це не обмінне розкладне нейтралізація. У науці жне тільки прості механізми. Непосильним чеканням, натхненними злетами Наша взаємодія – окисно-відновна... Розлітаюсь на атоми, йони, молекули, На розлучені літери мертвого слова. Все, що сталось між нами – хімічна реакція, Порівнянна з життям недописана повість. Несміливо притримуєш кволими пальцями Скло і "срібного дзеркала" місячний полиск. Все, що сталось між нами – хімічна реакція. Не взивай її іменем Шеєле, Вюрца... Це забуті повторення, алітерації. Їх серця зупинилися – наші ще б'ються.
«Химерною кривою інтеграла…»
Осінній сум природи і душі.
Перистих хмар заплющені повіки.
Емоцій імплікація – вірші,
А лекції слова – отруйні ліки...
Пекельна суміш істини і хиб
Ймовірністю безжалісної Лети,
Як функції на графіку перетин,
Єднає два розрізнені шляхи...
І злива ллється щирими слізьми,
І аж до серця – крапель гострі леза.
І вічністю здається кожна мить,
І кожен вислів – майже антитеза.
Несла на крилах осінь золота
Те почуття, ще повністю незнане...
Ось аритмічна ірраціональність, У емоційній зливі кислота...
Торкнеться лишу серце в'їсться враз
До гіркоти, до болісного щему...
Чи варто сподіватися на час – Ймовірностей миттєвих нескінченність Чи зміниться під впливом почуття
Взаємодії визначена стала Химерною кривою інтеграла Зміїться шлях тривалістю вжиття, березень 2014 Р ПРОМІНЬ
Наші студенти вжене раз доводили, що талановиті в усьому і в навчанні, і в науці, і в спорті, і в мистецтві. Окреме місце займають у когорті
наших талантів ті, хто мислить поетичними категоріями, рифмує дійсність й сплітає почуття у віршованих рядках.
Пропонуємо до уваги читачів поезії студентки групи ТЕкс 1-3 факультету технології оздоровчих продуктів і харчової експертизи Лесі
Малиновської.
Н а ці о на л ь ному університету харчових технологій років bПОЕТИЧНА СТОРІНКА

З 75-річчям вітання приймають:
Ніна Яківна Гречко
, доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства
Дмитро Михайлович Семко
, доцент кафедри електропостачання і енергоменеджменту
Із 70-літтям вітаємо:
Владислава Миколайовича Хорунженка
, заступника директора з навчально-виробничої роботи Полтавського технікуму харчових технологій
Всеволода Івановича Бурлаку
, старшого викладача кафедри теплоенергетики і холодильної техніки
Нехай вам щастить,
дорогі ювіляри!
13 березня 2014 року в спортив-
ній залі гуртожитку №2 відбулися
змагання з силових видів боротьби
між студентами факультетів бро-
дильних, консервних і цукрових
виробництв (БКЦВ) та хлібопекар-
ських і кондитерських виробництв
(ХКВ).
Ініціаторами цих змагань виступили студентські ради обох факультетів
(голови студрад – Максим Сурич і
Роман Прохоров), голова студради факультету БКЦВ гуртожитку №2 Іван
Дудченко за підтримки деканатів.
На свято до студентів завітали декани факультетів – Петро Шиян та
Олександр Шевченко, заступники декана факультету БКЦВ Марія
Жеплінська та Роман Кириленко,
викладачі кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів
Валерій Махинько, Анна Грищенко,
Інна Зінченко. Ведучим змагань виступив студент групи ТБ-ІІ-2 Віталій Савчук, який разом із головою спортивно-масово- го сектору студради факультету БКЦВ
Олександром Поліщуком підготували цікаву програму з майстер-класом і
виступом уже всім відомих майстрів воркауту, інтригуючими діалогами з усіма присутніми в залі та оригінальністю проведення самих змагань - для дівчат були організовані спортивні конкурси, і всі отримали фрукти та солодощі.
У минулому році уже відбувалися подібні змагання. Проте цьогорічні
виступи перевершили попередні. В
програмі змагань були як уже відомі,
так і видозмінені категорії жим штанги (для юнаків до 70 кг та від 70 до кг, підтягування на турніку з додатковою вагою 10 кг, віджимання на брусах з додатковою вагою 10 кг та віджимання від підлоги.
В усіх видах перемогу здобули студенти факультету БКЦВ, так само які в багатоборстві. Варто відзначити студентів Андрія Усача (група ТБ-4-1),
Єгора Дуденка (група ТБ, Вадима
Печончика (група ТК-1-5), Івана
Штранського (група ТК-4-5), Вадима
Кривенка (група ТБ, Андрія
Сорочука (група ТБ, Артема
Симоненка (група ТЗ-1-3), які ще раз довели, що в здоровому тілі - здоровий дух. Юнаки постійно тренуються,
тому й результати очевидні. Ще й гаряча підтримка зі сторони дівчат надавала їм більшої впевненості у своїх силах. Під час нагородження грамотами і медалями спортсменам побажали не зупинятися на досягнутому, ай надалі не тільки самим займатися спортом, а залучати до нього якомога більше своїх друзів.
М.Жеплінська,
заступник декана факультету БКЦВ
www.nuft.edu.ua —
№2 (1120), березень 2014 Р ПРОМІНЬ
© «ПРОМІНЬ»
Газета
Національного університету
харчових технологій
№2 (1120), березень 2014 р.
Заснована у жовтні 1968 р.
Наклад Зам. № 25/03 2014
Безкоштовно
РЕДАКЦІЙНА РАДА:
Ю. Цой
О. Каращук, О. Проценко
Верстка:
К. Сінєв
Фотографії:
Р. Істомова, К. Сінєв
Обкладинка:
Р. Істомова
Свідоцтво про державну реєстрацію № серія КУ, видане 15 березня 2003 року
Адреса:
01601, Київ, вул. Володимирська, 68
тел.: 287 97 43, 287 94 08
e mail: vrvd2010@list.ru
Віддруковано у Редакційно-видавничому центрі університету, тел.: 287-98-29
Редакція не завжди поділяє думку
авторів публікацій.
За достовірність поданої інформації
відповідає автор.
Національному університету харчових технологій – 130 років
З ласкавим сонячним промінням й першими теплими днями до нас прийшла весна. У лагідні
березневі дні пробудження оновленої природи ми щиро вітаємо ювілярів березня й сердечно бажаємо їм якнайбільше сонячних безхмарних днів на життєвому шляху, бадьорості духу й натхнення, талановитих і вдячних учнів, нових творчих здобутків, добробуту і злагоди.
ВІТАЄМО!
У ЗДОРОВОМУ ТІЛІ – ЗДОРОВИЙ ДУХ!


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©divovo.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

войти | регистрация
    Головна сторінка


загрузить материал